Meteen naar de inhoud
Miniatuurkunstenaar Voltz maakte deze boomhut in opdracht de honden bestaan echt
Home » Boomhut bouwen als miniatuur in plant en Urban Jungle

Boomhut bouwen als miniatuur in plant en Urban Jungle

  • 10 min read

Bijna alle miniatuur boomhutjes en boomhuisjes voor je plant (of Urban Jungle) staan in dit artikel. Geef je plant een cadeau. Het miniatuur huisje komt als een miniatuur bouwpakketje bij je thuis. Jij kunt dus een miniatuur boomhut bouwen voor in je plant of Urban Jungle. Afhankelijk van hoeveel planten je hebt. Het is een mooie offline rustgevende tijdsbesteding. Je kunt het creatieve mindfulness noemen. Groen is een uitnodigende en rustgevende kleur. Je kamerplant leeft en die groene oase van een Urban Jungle heb je niet voor niets. Maak je geen zorgen. De boomhutjes, boomhuisjes en overige miniatuurhuisjes in dit artikel zet je zo in elkaar. Adem in en adem uit. Lees en leer verder en geef jezelf en je plant een cadeau.

Hoe bouw je een miniatuur boomhut in je plant of Urban Jungle?

Hoe bouw je een boomhut? Meestal maak je een boomhut in een boom van natuurlijk: hout. Voor een kamerplant zijn veel meer materialen geschikt. Zolang het materiaal maar weinig gewicht heeft zoals papier of een dun plaatje messing. Als je een bouwpakketje aanschaft krijg je daar een duidelijke handleiding bij. Stap voor stap kun je in die handleiding het stappenplan met afbeeldingen doorlopen. Simpeler kan niet! Piece of cake.

Charme van een miniatuur boomhut bouwen in een plant

Naast het in elkaar zetten van de boomhutjes is het vooral de beleving van een miniatuurwereld de charme van deze plantenaccessoires. Wanneer je de boomhutjes ophangt (of plaatst) verandert je plantenbak in een miniatuur plantenrijk waarin planten bomen worden. Je kunt jezelf in je eigen boomhut zien zitten, kijkend over de toppen, naar de duizelingwekkende diepte beneden.

The Amazing Plant House, boomhutjes van balsahout

De creatieve Rotterdamse ontwerper Maarten Kok bedacht drie boomhutjes om je Urban Jungle te pimpen of gewoon één kamerplant op te fleuren; The Amazing Plant House. Er is een boomhuis, boomhut en boomschuur. Het kraaiennest is een mooie toevoeging. De bouwpakketjes zijn gemaakt van balsahout en zijn daardoor super licht om in je plant te hangen. Het blanke zachte hout mag je zelf een kleur geven. Er is geen verf inbegrepen dus even snel verf/beits halen en afmaken maar.

Miniatuur boomhuis

Met dit DIY bouwpakketje van de The Amazing Plant House maak je echt een boomhuis. Net even wat groter dan de boomhut en daarmee net iets meer werk. Wat alleen maar fijn is! Een schommelstoel op de veranda of plateau, de touwladder en een voordeur om het af te maken. In de uitkijktoren zou bij wijze van spreken nog iemand kunnen staan.

Het miniatuur boomhuis of boomhut voor in je plant van The Amazing Plant House
Plant House – The Amazing Plant House

Meer weten? Check mijn uitgebreide review van The Amazing Plant House in review miniatuur bouwpakketten.

In mijn plant hangt dit boomhuisje
The Amazing Plant House geverfd, foto uit de PakketGeluk review

Mini boomhut

Miniatuur boomhut - The Amazing Plant House - plantenaccessoire
Plant Hut – The Amazing Plant House

Wat kleiner dan het boomhuis is de boomhut. Het design van de boomhut is iets minder charmant dan het boomhuis. Het is vrij rechttoe rechtaan. Ja, er zit een voordeur in maar je kan net zo goed direct rechtsom naar binnen lopen. De lege ruimte leent zich voor jouw eigen accessoires maar zonder doet het wat leeg aan. Een idee: maak een miniatuur pot en plant van papier! Die kun je dan vervolgens in een hoek zetten en wie weet is er nog plek voor een tafel of bureau.

Boomschuur miniatuur

Boomschuur miniatuur van balsahout voor in je plant
Plant Shed – The Amazing Plant House

Een beperkte oplage heeft bedenker Maarten Kok nog voor de boomschuur liggen. De grote bank of bak die zich over de hele lengte uitstrekt lijkt geschikt als plantenbak om de schuur wat op te fleuren. Geef het geheel gerust nog een kleur en/of een oud-hout-effect om het af te maken.

Kraaiennest

Miniatuur balsahout kraaiennest voor je boomhuis in urban jungle
Crowsnest – The Amazing Plant House

Bezoek aan je boomhuis, -hut of -schuur kun je van ver zien aankomen vanaf het kraaiennest. Een mooie toevoeging en een tweede dimensie / etage voor in je plant. Je kunt zelf kiezen of je een touwladder of loopbrug wilt maken om je plantbewoners met elkaar te verbinden.

Verf en Verweeroplossing voor je boomhut

Je kunt acrylverf gebruiken voor het kleuren van de balsahouten paneeltjes van The Amazing Planthouse. Zelf heb ik een soort kleuroplossingen (zogenoemde filters en washes) gebruikt. Omdat ik de hout(nerf) graag wil zien heb ik het direct én lichtjes op het hout aangebracht. Maar eerst verven-drogen en dan de washes gebruiken kan ook. Het gaat om de Wood Weathering Set van AK Interactive. De oplossingen verweren en kleuren – in een paar druppels – het hout zodat het net lijkt alsof de boomhut al even hangt en het hout aangetast is door weer en wind!

Miniatuur boomhuisje van balsahout

De onderstaande twee sets zijn via Bol.com te koop, inclusief verzendkosten. Je hebt met één Weathering Set meer dan genoeg voor meerdere boomhutten of andere houten miniatuur huisjes.

Deze set geeft je als modelbouwer alles wat je nodig hebt om verweringseffecten te maken en daarmee alle soorten hout te bewerken. De set bevat twee filters, specifiek voor hout en een wash die speciaal is gemaakt voor het verweren van houten voorwerpen. Een aanvulling op acrylverf voor een realistische afwerking.

Deze set bevat:

  • AK-261 Light Filter for Wood
  • AK-262 Filter for Brown Wood
  • AK-263 Wood Wash

De basis set voor verweringseffecten voor alle soorten modelbouw. Naast Chipping liquid (Worn Effects), bevat de set ook een neutrale wash die je voor veel kleuren kunt toepassen en een geurloze thinner van hoge kwaliteit. Een set bruikbaar voor basiskleuren en rode, zwarte of witte kleuren.

De set bevat:

  • AK-049 Odorless Thinner
  • AK-088 Worn Effects Acrylic Fluid
  • AK-677 Neutral Dark Grey Wash

Ik wil bij Bol.com bestellen

Cottage Town, boomhutjes van papier

Deze vierdelige set van eigenzinnige gekleurde huisjes zijn een kleurrijke toevoeging aan je kamerplant. Je kunt ze ook los kopen. De huisjes Jasmin, Lily, Olive en Rosie zijn van de hand van het Nederlandse Ontwerpduo (Tineke Beunders en Nathan Wierink) voor het merk Assembli. De boomhutjes zijn gemaakt uit waterbestendig papier (tegen een druppel water) en hebben eigenwijs speelse vormen. Je vouwt ze vlot in elkaar. Een miniatuur boomhut bouwen voor je plant is dus zo gepiept. Ik stel de verschillende boomhutjes even voor:

VerzamelfotoCottagetownminiatuurboomhut
Vierdelige Cottage Town set miniatuur boomhutjes / boomhuisjes
voor je Urban Jungle, merk/foto: Assembli

Jasmin

Cottage-Town-Jasmin-Assembli-boomhuisje-boomhutje-plant
Jasmin miniatuur boomhut / boomhuis – Cottage Town – merk/foto: Assembli

Lily

Assembli's Lily boomhut of boomhuis voor in je urban jungle
Lily miniatuur boomhut / boomhuis – Cottage Town – merk/foto: Assembli

Olive

Olive is de groene boomhuis en boomhut van Assembli voor je plant
Olive miniatuur boomhut / boomhuis – Cottage Town – merk/foto: Assembli

Rosie

Boomhut en boomhuis in je kamerplant of urban jungle. Dit is Rosie van Assembli's Cottage Town
Rosie miniatuur boomhut / boomhuis – Cottage Town – merk/foto: Assembli

Botanopia’s boomhut van messing

Dit is een boomhut gemaakt van messing, afgewerkt met een beschermende laag. Je kunt zelf bepalen of je het huisje ophangt of op pootjes in de grond zet. Een miniatuur boomhut bouwen in je plant of urban jungle kan met allerlei materialen zoals balsahout, papier en dit geval: messing. Messing kan naar verloop van tijd een mooie patina (kleur) krijgen. Maar vind je dat niks? Na even polijsten heb je de glans weer terug. In dezelfde stijl is er ook een vogelhuisje verkrijgbaar.

Miniatuur boomhutje messing Botanopia
Boomhut van Botanopia van messing op zijn pootjes op de aarde

PakketGeluk is fan van de bovenstaande producten, deze publicatie is op eigen initiatief en bevat geen gratis of met korting verkregen producten. Lees meer over PakketGeluk en Partners.

Ik wil bij Botanopia.com bestellen:


[ SPECIAL ]

Boomhut / boomhuis miniatuurkunst


Miniatuur boomhutten bouwen met Jedediah Corwyn Voltz

Hij is 50 boomhutten verder want het is al even geleden dat kunstenaar Jedediah Corwyn Voltz uit Los Angeles zijn miniatuur boomhutten begon te maken. Jedediah is zelf behoorlijk lang (iets meer dan 2 meter!) – een groot contrast met zijn miniaturen – en hij omschrijft zichzelf als een ‘fantasy nerd’. Hij maakte onder andere sets en rekwisieten voor goedkope horrorfilms en vervolgens stop-motion reclames. Het gaat hem meer om de bouwsels dan de plant (de boom). Het enige kritiekpuntje is daarmee dat hele bloempotten met een grote boomhut opgetuigd zijn en dat er van een plant maar weinig te zien is. Toch zijn ze het bewonderen waard!

De miniatuur boomhutten zijn zo gedetailleerd en bevatten zoveel accessoires dat je blijft kijken. De eerste boomhutten die Voltz maakte leken meer op de grote boomhutten zoals we die allemaal kennen; met schommels, touwladders en zitzakken. Tegenwoordig maakt Jedediah de boomhutten nog realistischer met volledige interieurs, meerdere etages, decors op aanvraag en beweegbare delen. Kijk zelf maar 😉

Hierboven zie je twee keramieke potten waarbij Jedediah Corwyn Voltz de binnenzijde omtoverde tussen het huishouden van vroeger en die van anno nu. Zo ongeveer dan. Welke van de twee lijkt jou relaxed wonen?

Oh! En zie je jezelf een boomhut bouwen als miniatuur in een plant? Sterker nog; heb je er al één? Laat het me weten en stuur me een foto!


Anderen bekeken ook:


Lees over PakketGeluk en Partners. Foto & Design credits: Jedediah Corwyn Voltz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *