Meteen naar de inhoud
Home » Creatieve Kennisbank » Betekenis en definitie » Miniatuur

Miniatuur

Miniaturen, werkwoord voor een klein leven

Miniatuur huisje
Foto door Roman Koval

Een miniatuur is een eventueel op schaal gemaakt model voor in een poppenhuis, diorama, tabletop wargame of minituin. Het heeft dus een specifiek doel en kan dan de vorm hebben van een op echt lijkend of fictief figuur/poppetje, dier, plant of voorwerp. Met miniaturen worden fantastische miniatuurkunst gemaakt die je aan het denken zet over het alledaagse om je heen. Miniaturen zijn ook, met een beetje fantasie, prima uitwisselbaar tussen bestemmingen. Zo zou je een tabletop-wargame figuur prima in een poppenhuis kunnen laten overnachten. Of is dat vloeken in de kerk?

In dit artikel

  1. Poppenhuis miniaturen
  2. Miniaturen in een diorama
  3. Tabletop wargames
  4. Minituin- of terrariumminiaturen

Poppenhuis miniaturen

Poppenhuizen met hun interieur en bewoners, de poppenhuis-miniaturen, zijn er op verschillende schaalgrootte. De schaal van een poppenhuis is standaard 1:12 (één op twaalf), gebaseerd op de Engelse maten inch en foot. Een poppenhuis bewoner is 15 cm hoog/lang op schaal 1:12. Miniaturen voor in een poppenhuis kunnen van allerlei materiaal gemaakt zijn zoals hout, karton en plastic.

Miniaturen in een diorama

Een diorama kun je zien als een 3D-stilleven. Dus in een diorama is er geen ‘actie’ zoals het handmatig verplaatsen van voorwerpen of figuren. Toch zijn er diorama-makers die een verborgen motortje en rails in hun werk stoppen om zo voertuigen of figuren te laten bewegen. Uiteraard kun je zelf ook een diorama maken. Leer in een paar simpele stappen hoe je een diorama maakt.

Tabletop wargames

Met tabletopspellen a.k.a. tabletop wargames of miniature wargames draait het om het verslaan van elkaars legers op een groot speelveld met een (zelf gemaakt) landschap en (zelf gemaakte) figuren of voorwerpen die een krijger, tovenaar, monster, tank of slagschip kunnen voorstellen. Het maken van deze figuren en voorwerpen is erg populair en is daarmee een aparte hobby geworden die vaak behoorlijk lijkt op modelbouw. De miniaturen kunnen van tinlegering, kunsthars of plastic en op verschillende schaalgrootte gemaakt zijn.

Minituin- of terrariumminiaturen

Een minituin of een terrarium voor planten kan verschillende vormen hebben maar het gaat vaak om een klein stukje grond in een plantenbak of bloempot waarin naast planten of gras ook voorwerpen of figuren te zien zijn. Voorbeeld: zo kan een mannetje op schaal de krant lezen op een parkbankje naast een brandende lantaarnpaal aan het grindpaadje en gras wat je allemaal zelf in een bloempot hebt gestopt.

Dezelfde figuren en voorwerpen kun je in een gesloten terrarium (een aquarium zonder ‘aqua’ maar met ‘terra’) plaatsen. Het gaat dan om een terrarium voor planten. Een terrarium is op deze manier een gesloten biotoop. Het woord terrarium wordt vaker gebruikt als de aanduiding voor een gesloten habitat voor reptielen en amfibieën in huis.

Gerelateerde artikelen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *