Meteen naar de inhoud
Home » Creatieve Kennisbank » Betekenis en definitie » Wat is miniatuurkunst?

Wat is miniatuurkunst?

Wat is miniatuurkunst?

Miniatuur Fantastic Voyage
Fantastic Voyage – Slinkachu

Miniatuurkunst is de verzamelnaam voor alle creatieve creaties op een minimale grootte of schaal die gemaakt zijn om één of meer van je zintuigen en je geest te prikkelen. Kleine schilderijen, een voorwerp of figuur in een diorama of een poppenhuismeubel zijn voorbeelden van miniaturen. Maar dat hoeft nog niet onder de definitie van kunst te vallen. Als het gaat om kleine weergaven van bestaande figuren, voorwerpen of gebouwen gaat wordt een miniatuur ook wel een schaalmodel of maquette genoemd.

Kunstenaars en creatievelingen die zich met miniatuurkunst bezig houden zijn er genoeg. Want alles wat in het groot bestaat kun je ook in het klein maken en waarom zou je daar niet je eigen creatieve draai aan geven? Of nog mooier: vanaf nul iets zelf creëren? Zo zijn er miniatuurkunstenaars die glazen vazen blazen of miniatuur potten bakken. Precies! En een vak apart. Van bestaande materialen zoals een frisdrankdop of een lege doos kun jij ook al op miniatuurniveau iets verbluffends maken. Want vergis je niet; zelf een poppenhuis inclusief interieur maken is al een kunst op zich!

In dit artikel

Waar kun je kunstige miniaturen bekijken?

Oude poppenhuizen, bijzondere diorama’s of kleine schilderijen worden al meer dan een eeuw gemaakt. Ze verbeelden bijvoorbeeld een tijdsgeest, een tafereel of landschap. En alles wat bijzonder en prikkelend genoeg is eindigt vroeg of laat in een museum of… Legoland. Lego is naast speelgoed ook een kunstige verzameling miniaturen. En kunst is het zeker als je de kunstwerken van als deze Lego-bouwers ziet. Van Lego zijn al heel wat vermakelijke kunstwerken gebouwd. Miniatuurkunst in een museum of themapark is zeker de moeite waard om van dichtbij te bekijken en om inspiratie op te doen. Op verschillende plekken in Nederland kun je diorama’s bekijken.

Welke kunstenaars maken miniatuurkunst?

Er zijn een aantal Nederlandse en internationale kunstenaars die bijzondere miniatuurkunstwerken maken. Dat wil niet zeggen dat ze uitsluitend miniaturen maken of dat ik ze het label ‘miniatuurkunstenaar’ wil opplakken. Hieronder een aantal kunstenaars en hun miniatuurwerk.

Rosa de Jong

RosadeJong

De Amsterdamse kunstenares en grafisch designer Rosa de Jong steelt op haar Instagram-pagina en op internationale exposities de show met haar wonderlijke miniaturen. Zo maakte ze piep kleine huisjes op begroeide zwevende rotsen in een glazen raamwerk gemaakt door haar net zo handige vader. Eén ding is zeker: haar werk is altijd als Micro Matter in 3D te bewonderen. Miniatuur wolkenkrabbers in reageerbuisjes, vrolijk gestapelde huisjes met licht onder een glazen stolp of tentjes in het groen in een pot; ze deed het allemaal. Je kunt sommige van haar pareltjes nog kopen.

Diane Meyboom

Het meisje met de parel

Als kunstschilderes schildert Diane Meyboom miniatuur schilderijen van dé grootmeesters van de schilderkunst zoals Rembrandt van Rijn, Jan Vermeer, Da Vinci, Caravaggio en anderen. De pigmenten en technieken zijn gelijk aan de originele versies en schildert ze op schaal 1:12 of kleiner. Grootse kunst dus die past in je handpalm of twee vingers. Je kunt het werk van Diane kopen, ook in opdracht.

Tatsuya Tanaka

TatsuyaTanaka

Elke dag plaatst Tatsuya Tanaka een foto op zijn Instagram-pagina. En als je hem al even volgt dan weet je vast dat hij je iedere dag laat verbazen hoe alledaagse voorwerpen een rol kunnen spelen in een miniatuurwereld die alleen in zijn hoofd kan zijn ontstaan. Geholpen door zijn creativiteit, miniatuur figuren en fotocamera zorgt hij dat jij je even klein voelt in onze grote wereld. Zijn werk laat je anders kijken naar de voorwerpen om je heen. Wil je een paar “Tanaka’s” aan de muur? Dat kan, want hij verkoopt zijn eigen jaarkalender.

Tania Lissova

TaniaLissova

Een papierkunstenares. En wat voor één! Tania Lissova maakt fantastisch kleine papieren planten en bloemen, elk met een eigen structuur en kleur. Ze studeerde architectuur en kunsten en oefende net zo lang met het tekenen en handwerken tot je eigenlijk alleen naast echte planten alleen maar papieren flora aan je muur wilt. Tania Lissova’s werk kun je als origineel of als print kopen.

Jay Baron

JayBaron

Op zijn Walking with Giants YouTube-kanaal doet Jay aan miniatuur koken. En dat is heel lekker om te zien! Zangeres Katy Perry vroeg hem om zijn miniatuur eten als beeldmateriaal te gebruiken voor haar muziekvideo ‘Katy Perry – Chained To The Rhythm ft. Skip Marley’ waarin Mr. Parsons de hamster de hamstervriendelijke maaltijden naar binnen werkt.

Lori Nix & Kathleen Gerber

Lori Nix Kathleen Gerber kl

Lori Nix was gefascineerd door het natuurgeweld (tornado’s, droogte etc.) in en om haar 3500-koppen tellende woonplaats Norton in Kansas (U.S.A.). Toen ze in de 70’s ook de onheilspellende rampenfilms in de lokale bioscoop zag was dat onbewust de basis voor haar latere en eerste serie diorama’s in 1999 in New York. Alles wat ze aanraakt verandert in een apocalyptisch diorama (of beter: diodrama). Lori werkt al jaren samen met Kathleen Gerber. Door het gebruik van veel realistische details in hun diorama’s is het niet tot nauwelijks te zien of je naar een echt of fictief tafereel zit te kijken. Als het werk af is volgt er een fotosessie, bouwen ze af en beginnen ze na maanden werk gewoon overnieuw. Hun gefotografeerde en geanimeerde kunstwerken maken ze onder andere in opdracht van internationale Amerikaanse bedrijven, kranten, magazines en siert het boeken en exposities. Check ook hun Instagram-pagina.

Slinkachu

Miniatuur Fantastic Voyage

Deze man, geboren in Devon (UK), werkt sinds 2006 met miniaturen en plaatst ze in onze grote-mensen-wereld. Hij herschikt en schildert miniatuur figuren vanuit de trein modelbouw en zet ze op straat. Vervolgens fotografeert hij zijn werk, laat hij de miniaturen achter en plaatst hij ze op Instagram. Het is niet de eerste keer dat zijn mini’s vervolgens nog lang blijven staan. Met zijn werk wil hij de eenzaamheid en melancholie van het leven in de grote stad laten zien. Het gevoel van niet opgemerkt worden, verloren en overweldigd zijn. Dat de moderne wereld soms een belachelijke plek om te leven is. Stof om na te denken. Prikkelend. Een ‘Slinkachu’-print of de wat prijzigere 3D-werkjes kan zo maar van jou zijn.

Luke Towan

Diorama Timeless

Een bijzonder getalenteerde Luke Towan maakt fotorealistische diorama’s over diverse onderwerpen. Op zijn YouTube-kanaal legt hij stap voor stap uit hoe je zelf een diorama kunt maken en met succes! Met bijna 1 miljoen YouTube-abonnees heeft hij een grote groep fans die zijn werk volgen. Sommige kunstwerken kun je in zijn webwinkel kopen.

Jedediah Corwyn Voltz

Schitterende details en plant accessoires in deze miniatuur boomhut van Jed Voltz

Jedediah Corwyn Voltz uit Los Angeles maakt onder andere miniatuur boomhutten. Zijn vader was al net zo bedreven in het maken van realistische miniaturen. Jedediah is zelf behoorlijk lang (iets meer dan 2 meter!) – een groot contrast met zijn miniaturen. Hij maakte onder andere sets en rekwisieten voor goedkope horrorfilms en vervolgens stop-motion reclames. Een bouwsel kan een boomhut of interieur in een keramiek pot zijn. Ze zijn het bewonderen waard!

De miniatuur boomhutten zijn zo gedetailleerd en bevatten zoveel accessoires dat je blijft kijken. De eerste boomhutten die Voltz maakte leken meer op de grote boomhutten zoals we die allemaal kennen; met schommels, touwladders en zitzakken. Tegenwoordig maakt Jedediah de boomhutten nog realistischer met volledige interieurs, meerdere etages, decors op aanvraag en beweegbare delen. Kijk zelf maar 😉

Dit miniatuurkunst-overzicht is verre van compleet. Ik blijf op ontdekkingsreis, doe je mee? Laat een reactie achter of mail me als je nog andere ‘miniatuurkunstenaars’ kent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *