Meteen naar de inhoud
Home » Creatieve Kennisbank » Hobbygereedschap » Hobbymesjes

Hobbymesjes

Hobbymessen zijn er grofweg in drie varianten. Zo is er een scalpel-achtig hobbymesje, dan is er het stanleymes als grovere geschut en zijn er afbreekmessen. Een overzicht van hobbymesjes dus!

  1. Scalpelmes, radeermesje of bistouri
  2. Stanleymes
  3. Afbreekmes of breekmes

Scalpelmes, radeermesje of bistourimesje

Dit mesje is geschikt voor het fijne snijwerk zoals paper craft of het corrigeren/verwijderen van grafische fouten. Het uitsnijden van papieren figuren en prints gaat het beste met een scalpelmesje. Het uitknippen van kleine papieren figuren of getekende vormen kan maar je werkt al snel te grof. Ook kunnen de uit te knippen/snijden vormen zich te ver van de rand van het papier bevinden. Dan is het onhandig om daar je weg naartoe te knippen. Sommige scalpelmesjes worden gebruikt in de chirurgie.

Voor het woord ‘scalpelmes’ wordt ook wel ‘radeermes of -mesje’ gebruikt. Toch kan een radeermesje een compleet ander model zijn en een ander doel hebben. ‘Raderen’ betekent namelijk afkrabben of afschrapen. Het is ook het werkwoord voor het overnemen van een patroon op papier door middel van een radeerwieltje. Een radeermesje is in dat geval een soort klein pizzames of pizzawiel. Radeermesjes zijn beter bekend in de grafische wereld als hulpmiddel om potloden handmatig te slijpen (zonder puntenslijper dus). Dit specifieke radeermes heeft een plat stuk op het lemmet waarop je met jouw duim kracht kunt zetten om zo een potlood te slijpen. Dat is veiliger en fijner voor je vingers. Na het slijpen schuur je het potlood bij met een schuurplankje.

Soms worden radeermesjes ook gebruikt voor het wegkrabben van inkt, verf of aangekoekt vet of vuiligheid. Is een radeermesje dan nog één van de hobbymesjes? In het geval van het wegkrabben van aangekoekt spreek je eigenlijk van een ‘(plaat)schraper’ voor kookplaat, bakplaat of inductieplaat. Het woord ‘bistouri’ wordt minder en vooral in de medische wereld gebruikt voor scalpelmesje.

Stanleymes

Grote kans dat je van dit stevige werkmes al eens gehoord hebt. Het hoort in iedere gereedschapskoffer van een bouwvakker en hobbyist thuis. Zelfs een dun stukje hout gaat met dit mes door midden. Een stanleymes ligt niet lekker in de hand en is te grof voor het fijnere snijwerk.

Afbreekmes of breekmes

Dit is één van de vrij simpele hobbymesjes waarbij steeds een bot deel van het lemmet verwijderd kan worden. Omdat het lemmet moet kunnen breken is het staal ongeschikt om er veel kracht op uit te oefenen.

Alternatief voor de schaar

Een hobbymes is een mooi alternatief voor de schaar. Waar de schaar een rand nodig heeft kan een mes meteen snijden. Het scharnierpunt en de grote snijbladen van de schaar kunnen het knippen van papieren figuren lastig maken.

Anderen bekeken ook: Scharen en hobbyscharen