Meteen naar de inhoud
Home » Creatieve Kennisbank » Hobbygereedschap » Tangen om te buigen, strippen en knippen

Tangen om te buigen, strippen en knippen

Met een oude tang is niets mis en zeker niet als die nog goed functioneert. Het staal waarvan de tang gemaakt is het belangrijkst voor de sterkte en levensduur. Tangen of ander gereedschap gemaakt van chroom-vanadium staal zijn het beste. Chroom en vanadium zorgen namelijk dat het staal harder is en het beschermt tegen corrosie en oxidatie. Een overzicht van tangen.

 1. Platbektang of platbuigtang
 2. Puntbektang, langbektang, telefoontang, radiotangPunttang met platte bek
 3. Draadbuigtang, ronde neustang, rondbektang, ronde punt(bek)tang, ronde langbektangPunttang met ronde bek
 4. Zijkniptang of zijsnijtang
 5. Combinatietang
 6. Gaatjestang, ponstang, gatentang of revolvertang
 7. Zeilringtang en revolverzeilringtang
 8. Drukknopentang
 9. Popnageltang, blindklinktang of blindnageltang
 10. Striptang, draadstriptang, afstriptang
 11. Automatische draadstriptang

Platbektang of platbuigtang

Met de geribbelde platte en grove bek is de platbektang of platbuigtang geschikt om metaaldraad mee te buigen.


Puntbektang, langbektang, telefoontang, radiotang

– Punttang met platte bek

Deze punttang of telefoontang is geschikt voor de elektraklussen. Denk aan het pakken en buigen van installatiedraad (stroomdraad), computer- en telefoondraad.


Draadbuigtang, ronde neustang, rondbektang, ronde punt(bek)tang, ronde langbektang

Punttang met ronde bek

Deze punttang verschilt alleen qua vorm van de punttang met platte bek. Het doel blijft hetzelfde en daarmee is deze tang dus geschikt voor de elektraklussen. Zoals het pakken en buigen van installatiedraad (stroomdraad), computer- en telefoondraad.


Zijkniptang of zijsnijtang

De zijsnijtang of zijkniptang is in principe geschikt om elektradraad mee te knippen. Er overig dun metaaldraad mee knippen gaat ook prima.


Combinatietang

De combinatietang is een universele tang. Hij lijkt op de platbektang met zijn platte bek maar kan daarnaast ook draad doorknippen zoals de zijkniptang.


Gaatjestang, ponstang, gatentang of revolvertang

De gaatjestang of ponstang maakt gaatjes in leer, stof of zeil. Kijk eens naar de afbeelding, waar denk jij waar het woord ‘revolvertang’ vandaan komt. De naam wordt niet zoveel meer gebruikt.


Zeilringtang en revolverzeilringtang

Met de zeilringtang druk je metalen ringetjes in allerlei materialen. De tang heeft een verstelbare afstandhouder zodat je de metalen ringetjes op een vaste afstand van elkaar in het materiaal kan maken. De revolverzeilringtang is simpeler en lijkt qua uiterlijk sterk op de revolvertang. Naast gaatjes maken kan het ook zeilringetjes aanbrengen.


Drukknopentang

Drukknopen of drukkers bestaan uit drie delen. Met de drukknopentang kun je de delen en de stof met elkaar verbinden.


Popnageltang, blindklinktang of blindnageltang

Met de popnageltang of blindklinktang kun je twee dunne metaalplaten met elkaar verbinden. Voor de verbinding gebruik je een klinknagel of popnagel.


Striptang, draadstriptang, afstriptang

Om elektradraad te strippen of te ontmantelen gebruik je een striptang of draadstriptang. De kern van elektradraad wordt beschermd door een isolerende laag of mantel. Voor het met elkaar verbinden van verschillende draden is eerst het afstrippen van de beschermende laag nodig. Een variant op de striptang is de automatische draadstriptang.


Automatische draadstriptang

Met één keer knijpen stript deze tang de isolatielaag of mantel van het elektradraad. Je kunt de hoeveelheid af te strippen beschermlaag instellen.


Dit tangen-overzicht bevat de meeste populaire tangen die je voor je hobbyklus kunt gebruiken. Hij is nog niet compleet. Wordt vervolgd dus!