Meteen naar de inhoud
Home » Creatieve Kennisbank » Hobbymaterialen » Hout voor modelbouw, poppenhuismeubels en miniaturen

Hout voor modelbouw, poppenhuismeubels en miniaturen

Hout voor modelbouw, poppenhuismeubels en miniaturen

Man werkt met hout. Hout voor modelbouw, poppenhuismeubels en miniaturen.

Welke hout is geschikt voor modelbouw, het maken van poppenhuismeubels of miniaturen? Hier vind je een overzicht van de houtsoorten met de juiste kenmerken. Deze houtsoorten kun je gebruiken omdat ze licht, taai genoeg, niet splinteren en makkelijk te bewerken zijn.

In dit artikel

Abachi

Abachi ayous ayus hout voor modelbouw, poppenhuismeubels en miniaturen
Abachi, ayous, ayus, samba, wawa of obeche

De zachte gelige/witte houtsoort Abachi (van de loofboom Triplochiton scleroxylon K. Schum) die makkelijk te bewerken en stabiel is. Abachi-hout breekt minder snel dan balsahout. Omdat het hout zacht en koel aanvoelt, veel vocht opneemt en niet splintert is het geschikt voor sauna-interieur maar ook voor modelbouw. Andere namen zijn ayous, ayus (Kameroen, Guinee), obeche, arere (Nigeria), sam, samba (Ivoorkust) en wawa (Ghana). Ook veel gebruikt voor ‘blind’ werk in (poppenhuis)meubels en houtsnijwerk.

Balsahout

Balsahout voor modelbouw
Balsahouten planken

Als houtsoort is balsahout van de snel groeiende balsaboom (Ochroma pyramidale of O. lagopus). Balsa is het Spaanse woord voor ‘vlot’, want balsahout is zo licht dat het blijft drijven. Balsa is een zeer zacht, poreuze, witte en zwakke houtsoort. Het is niet vast te spijkeren. Door zijn lichtgewicht een populaire houtsoort in de modelbouw en in de Tweede Wereldoorlog werd de Havilland Mosquito zelfs geheel van balsahout gemaakt.

The Amazing Plant House

Deze Amazing Boomhuis of boomhut is een Nederlands ontwerp. Het is volledig van balsahout gemaakt. Een miniatuur boomhut die je thuis krijgt als een miniatuur bouwpakket om zelf DIY in elkaar te zetten. Vervolgens kun je het met wat verf of beits een kleur geven.

Lees de uitgebreide review van The Amazing Plant House voor meer details.

Beukenhout

Beukenhout
Beukenhout

Ook beukenhout is middelhard en heeft een roodbruine tot bruine kleur. Het is afkomstig van een de beukenboom (loofboom Fagus sylvatica). Beukenhout heeft een lange vezel, fijne nerf en is taai. Het is één van de belangrijkste houtsoorten voor de industrie in Nederland en België. Een fijne houtsoort voor de modelbouw omdat het bijna niet splintert en makkelijk te bewerken is. Ongestoomd beukenhout trekt flink maar het is na voorboren goed vast te spijkeren en te deuvelen.

Fineer

Fineerhout bestaat uit een laagje massief hout en is gelijmd op MDF. Het heeft nauwelijks noesten, kleurschakeringen en nerven. Omdat het ‘hout’ nauwelijks nauwelijks door vocht gaat ‘werken’ is het zeer geschikt voor grotere oppervlakken.

Fineerbladen
Fineerbladen

Lindehout / lindenhout

Lindenhout voor miniaturen is ook geschikt voor modelbouw of poppenhuismeubels
Lindehout / lindehout

Het is vrij zacht hout met een fijne nerf en het splintert bijna niet. Rozewit tot geelwit is de kleur van het kernhout. Het hout is taai, heeft een lange vezel en een fijne nerf. Ook is het makkelijk te bewerken maar let op want het kan dwars op de naad breken. Het is niet geschikt voor plaatsen waar kracht op komt zoals blokken en juffers (modelschepen). Maar is goed te gebruiken voor beplanking, dekdelen, berghout en sierlijsten (modelschepen). De bekende Russische matroesjka-poppen worden uit lindehout gemaakt.

Multiplex en triplex

Multiplex berken
Berken multiplex

Multiplex en triplex zijn houten platen gemaakt van een aantal lagen houtfineer die kruislings op elkaar verlijmt worden. Eerst stond ‘triplex’ voor drie lagen houtfineer en ‘multiplex’ voor vijf of meer lagen. Tegenwoordig wordt beide termen door elkaar gebruikt. Het Engelse woord voor multiplex of triplex is ‘plywood’.

Multiplex (en triplex) is plaatmateriaal wat efficiënt gebruik maakt van de kwalitatief mindere delen van een boom. Door de gekruiste verlijming van de houtfineerlagen is het soms sterker dan massief hout van dezelfde afmeting en gewicht. Het is sowieso veel sterker en lichter dan MDF. Multiplex krimpt minder en zet minder uit dan massief hout.

Soorten multiplex / triplex

Soort multiplex / triplexToelichting
Populieren multiplexAlleen te gebruiken in een droge omgeving
Berken multiplexVeel gebruikt in het interieur
Okoume multiplexVoor een vochtige omgeving
Hardhout multiplexMinder mooi dan populier of berken. Geschikt voor beschutte buiten (vochtige) omgeving
Vliegtuigtriplex / buigtriplexDe dunste en meest buigzame triplex variant. Je kunt het al vanaf 0,4 mm kopen. Dit soort triplex wordt veel in de modelbouw gebruikt.
Soorten multiplex / triplex

Houten bouwpakketten van Multiplex

Notenhout

Notenhout
Notenhout

Als harde houtsoort heeft notenhout een grote kleurvariatie tussen licht en donker bruin. Het heeft een korte vezel, fijne nerf en het is taai. Notenhout is goed te bewerken (zoals snijden), het is buigzaam en splintert niet. Europees en Amerikaans notenhout is kwalitatief beter dan Afrikaans notenhout.

Palmhout of buxushout

Palmhout of buxushout voor miniatuur. Dit modelbouwhout is gedroogd en geschikt voor jouw project, bijvoorbeeld voor een poppenhuismeubel.
Palmhout of buxushout

Buxushout is een harde, fijne en taaie houtsoort. Als je het gaat bespijkeren: boor het hout eerst voor. Het is prima voor klein snijwerk, blokken en jufferblokken (modelschepen). Het is vrij prijzig en lastig te krijgen.

Perenhout (ongestoomd, gestoomd)

Ongestoomd perenhout

Ongestoomd perenhout voor je modelbouwproject
Ongestoomd perenhout

Perenhout is middelhard, heeft een korte vezel, is fijn nervig én is splintervrij. Ongestoomd perenhout is crème-wit van kleur en is vaak in kleine planken en balken leverbaar omdat het van kleine bomen afkomstig is. Het wordt gebruikt voor (vaak bewegende) delen in houten orgels. Maar ook in blokfluiten, orgenpijpen, snijwerk en fijn draaiwerk wordt ongestoomd perenhout gebruikt.

Gestoomd perenhout

Gestoomd perenhout of Zwitsers peren
Gestoomd perenhout of Zwitsers peren

Wat is gestoomd perenhout ofwel ‘Zwitsers peren’? Ook dit perenhout is klein van formaat en is afkomstig van perenboomgaarden of van wilde perenbomen. Gestoomd perenhout is iets roze en deze variant perenhout wordt meestal voor meubels gebruikt. Dit soort hout kan prijzig zijn.

Alternatief hout voor modelbouw, poppenhuismeubels en minaturen

Mahonie, bloodwood en vurenhout

Hardhout zoals mahonie of bloodwood (verzamelnaam) is over het algemeen niet echt geschikt voor modelbouw of het maken van miniaturen. Toch kun je deze houtsoorten prima als ondersteuningbalkjes of -latjes of als versiering gebruiken.

Het goedkopere vurenhout (naaldhout) kan slecht tegen vocht, kan veel noesten bevatten en snel door licht verkleuren. Het is zacht en goed te bewerken hout maar minder geschikt voor ‘zichtwerk’ dus de zichtbare delen van je modelbouwproject. Alleen fijnere kwaliteit vurenhout kun je verven en voor zichtwerk gebruiken.

Modelbouw hout kopen in Nederland

Hout voor modelbouw kopen in Nederland. In Nederland kun je hout voor modelbouw kopen bij o.a. de volgende (web)winkels:

Modelbouw hout kopen in België

Hout voor modelbouw kopen in België kun je o.a. kopen bij:

Deel een winkel en je ervaring

Dit overzicht is niet compleet en de winkels zijn geen partners van PakketGeluk. Ken je nog een fysieke of webwinkel die hout / fijnhout voor modelbouw verkoopt? Deel die dan met PakketGeluk zodat ik het overzicht kan aanvullen. Zo help je jouw collega-bouwers.

Je ervaringen met de winkel zijn ook welkom! Reageer op deze pagina of neem contact met me op.

Anderen bekeken ook


Fotocredits hoofdfoto: Andrea Piacquadio, Notenhout: Philipp Zinger, Palmhout/Buxushout: fijnhout.nl, Gestoomd perenhout: exotichardwoods.co.uk, Ongestoomd perenhout: hausjournal.net, Multiplex berken: meplax.nl, Fineer: Creotime, Balsahout: conrad,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *