Meteen naar de inhoud
Home » Creatieve Kennisbank » Hobbymaterialen » Papier van hout, katoen of vlas. En wat betekent zuurvrij? » Welke soorten hobbypapier en knutselpapier zijn er?

Welke soorten hobbypapier en knutselpapier zijn er?

Welke soorten hobbypapier en knutselpapier zijn er?

Hobbypapier en knutselpapier

Er zijn veel soorten hobbypapier of knutselpapier. Bijna iedere hobby of vorm van paper crafting kent zijn eigen papiersoort. Iedere hobby of vak kent zijn eigen technieken. Dat is de basis en maakt je creatieve tijdverdrijf uniek. Als de onderlinge verschillen tussen de papiereigenschappen minimaal zijn is het knutselpapier al snel geschikt om voor meerdere hobby’s te gebruiken. Op deze pagina een overzicht van hobbypapier voor bijvoorbeeld origami, quilling / quillen of het maken van papieren bloemen.

Leer ook hoe men papier in de fabriek maakt en wat het verschil tussen zuurvrij en niet-zuurvrij papier is.

Origami-papier

Origami papier kraanvogels
Origami-papier om bijvoorbeeld 1000 kraanvogels van te vouwen

Er zijn vier varianten origami-papier. Het is lichter dan printpapier en om die reden geschikt om veel verschillende creaties te vouwen. Origami-papier is er met kleur/print op één of beide zijden.

SES Origami Papier (3-6 jaar)

Er zijn vier soorten origamipapier:

  • Kami, de simpelste en meest voorkomende variant.
  • Washi-papier of Japans papier (wa = Japans, shi = papier) heeft zijn oorsprong in de (lange) vezels van de Kozo-boom, Gampi-struik en Mitsumata-struik gemaakt. Washi is steviger dan papier gemaakt van houtpulp. Washi-papier maakt men in Japan nog vrij traditioneel en vooral in de kunst gebruikt voor o.a. origami, prenten en kalligrafie. Door de lange vezels is het soms iets lastigers te vouwen. Washi-papier zuigt inkt goed op. Zie ook: Washi-plakband.
  • Chiyogami / Yuzen (Chiyo = 1000 generaties, gami = papier). Op dit washi-papier of ‘kozo-papier’ zijn prachtige patronen aangebracht.
  • Origami-papier met glimmend folie op één zijde.

Suggesties:

Quilling-papier of filigraanpapier

Quilling-papier of filigraanpapier zijn lange stroken papier waarbij de zuurvrije papiervariant zorgt dat je werk niet vergeeld. Quilling-papier in veel verschillende kleuren en diktes verkrijgbaar. Daarnaast zijn er soorten met kleurverloop (gradiënt) of twee-tonige kleur (één zijde de volle kleur, één zijde een lichtere kleurtoon) te koop.

Wat is het verschil tussen vloeipapier, vliegerpapier en crêpepapier?

Een vraag die vaak terugkomt is wat het verschil is tussen vloeipapier, vliegerpapier, crêpepapier als soorten hobby- en knutselpapier? Maar ook wat nu eigenlijk het verschil is tussen zijdepapier, zijdevloeipapier, pergamijn-papier, linnenpapier… (and so on!) als knutselpapier. Het is tijd om aan alle onduidelijkheid een eind te maken.

Vloeipapier, zijdepapier of zijdevloeipapier

Vloeipapier of zijdepapier (als verpakkingsmateriaal of knutselpapier) is goed licht doorlatend, dun, soepel en is gemaakt van zijdevezels. Daardoor voelt het natuurlijk(!) zijdezacht aan en beschermd het breekbare materialen zoals glas, sieraden, porselein en aardewerk. Op die manier kun je het ook als vulmateriaal gebruiken. Het is minder stevig dan vliegerpapier (pergamijn).

Vliegerpapier of pergamijn

Vliegerpapier is half licht doorlatend, vrij stevig en daardoor wat stug. Het is in een beperkte variatie aan kleuren verkrijgbaar. Voor het beplakken van een rond voorwerp om licht door het papier te laten schijnen kun je beter vloeipapier gebruiken. Dat is dunner, soepeler en laat meer licht door.

Crêpepapier

Crêpepapier is dun en niet doorschijnend. Ook is het een feestelijk papier omdat het vooral voor in allerlei versieringen te zien is. Van nat crêpepapier kunnen de kleuren uitlopen.

Rijstpapier

Rijstpapier voor hobby

Rijstpapier voor hobby
Rijstpapier als hobby- en knutselpapier gemaakt van de Moerbeiboom

Vreemd maar waar: rijstpapier voor hobby- en ontwerpdoeleinden is niet van rijst gemaakt zoals je misschien wel zou denken. Dit rijstpapier kun je maken uit de kern van de Taiwanese plant Aralia Papyriferia (Tetrapanax papyrifer). Maar je kunt het ook uit rijststro of vezels van bamboe, hennep, rijstmeel, moerbei of sandelhout maken. De gebruikte vezels bepalen de kleur. In Italië zit een bedrijf die rijstpapier uit rijststrocelstof maakt, dat komt dan nog het meest in de buurt!

Dunne vellen rijstpapier dienen bijvoorbeeld als lampenkap of in een licht-doorlatend kamerscherm. Ook zijn de dikkere vellen geschikt om kunstbloemen van te maken of er waterverftekeningen op te tekenen. Voorheen gebruikte men rijstpapier om transparante technische tekeningen op te maken. Oost-Indische inkt loopt namelijk niet uit op rijstpapier. Als het voor technische tekeningen gebruikt wordt heet het ‘calqueer-papier’ met ‘calques’ (de tekening) als eindproduct. Net als servetten kun je rijstpapier gebruiken voor decoupage.

Rijstpapier of rijstvellen, ouwel, eetbaar

De rijstpapier-variant die je kunt eten is gemaakt van rijstmeel, tapioca-meel, zout en water. Na kort weken kun je het plakkerige papier gebruiken om er ingrediënten van je gerecht in te stoppen. Het in rijstpapier gewikkelde pakketje kun je daarna stomen of frituren. Dit papier kun je natuurlijk heel goed gebruiken om een eetbaar spektakel te maken.

Metallic hobbypapier

Wit papier met een metalen-effect aan één zijde. Simpeler kan niet en super geschikt om strakke shiny kerstkaarten van te maken.

Linnenpapier

Linnenpapier is niet gemaakt van oud papier maar van de vezels van de (stengel) van de vlasplant. Vlasvezels of ‘linnen vezels’ zijn steviger dan katoenvezels. Zoals alle andere producten van linnen. Vervolgens worden de vezels gesponnen tot linnen draden. De draden worden geweven waarvan uiteindelijk papier wordt gesneden. Je herkent het papier aan zijn geweven uiterlijk. Linnenpapier is 0,3 mm dik, linnenkarton is 2 mm dik.

Servetten en hobbyservetten

Aan tafel! In plaats van je mond af te vegen aan je servet kun je die ook gebruiken voor bijvoorbeeld decoupage. En zeker als een servet een mooie print heeft. Dus zoek een voorwerp om te pimpen, kruip achter je knutseltafel en maak er wat moois van.

Inpakpapier, kadopapier, pakpapier of geschenkpapier

Welke soorten hobbypapier en knutselpapier kun je niet alleen voor het inpakken van cadeaus gebruiken? Sinterklaaspapier en kerstpapier zijn de twee meest bekende Nederlandse soorten kerstpapier. In het buitenland wordt ook veel inpakfolie gebruikt. Inpakpapier of kadopapier leent zich door de vaak felle bedrukking ook prima om als hobbypapier te gebruiken.

Inpakfolie

Transparant of bedrukt plastic inpakfolie is er om cadeauartikelen mee in te pakken. Veel gebruikt voor bloemen, planten en eigenlijk alle producten die qua uitstraling of verpakking al op zichzelf een lust voor het oog zijn.

Krimpfolie

Krimpfolie is een (mat)transparante of niet transparante plastic folie. En geen hobbypapier of knutselpapier. Toch komt het zo dicht bij alle soorten hobby- en knutselpapier dat een korte beschrijving handig is. Krimpfolie krimpt als je het een paar minuten in de oven zet of verwarmt met een heteluchtpistool (heat gun, heat tool), verfbrander of föhn. Het is er in verschillende kleuren en eventueel met een geprint design erop om in te kleuren. Tekenen en kleuren op krimpfolie doe je op de ruwe kant van het folie, bij de meeste varianten is die aanwezig. Teken en kleur met potloden, acrylverfstiften op waterbasis, glas- en porseleinstiften, hobbymarkers en textielstiften.

Wat kun je nog meer als knutselpapier gebruiken?

Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten papier die je als hobbypapier en knutselpapier kunt gebruiken. Zo kun je van alles van krantenpapier, wc-papier of keukenpapier maken. Zoals papier-maché. Of maak zelf je eigen papier!


Foto-credits. Origami: David Yu, Rijstpapier (hobby): kunstlokaalwebshop.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *