Meteen naar de inhoud
Home » Creatieve Kennisbank » Hoe maak je zelf? » Hoe maak je een diorama?

Hoe maak je een diorama?

Hoe maak je een diorama?

Jij weet wat een diorama is en je wilt er graag zelf je eigen diorama of zelfs miniatuurkunst maken. Maar hoe maak je een diorama? Zo kun je bijvoorbeeld al met een kartonnen doos aan de slag of maak je met gips of klei de ondergrond voor een Tweede Wereldoorlog (WW2) diorama. Of je geeft je favoriete (model)auto een plek in je zelf gemaakte garage diorama met werkend gereedschap als je van een uitdaging houdt.

Hier kun je stap voor stap het eenvoudige stappenplan volgen om zo je diorama tot een echte eyecatcher te maken. Of het nu voor de hobby, school of je werk is.

Liever in beeld? Bekijk eens de meesterlijke creaties en tips van Luke Towan, miniatuurkunstenaar:

Luke Towan is een meester in diorama’s

Stappenplan voor een eenvoudig diorama

 1. Onderwerp

  Wat zou je voor diorama willen maken? Wil je een deel van een film afbeelden? Of ontwerp je de leefomgeving van planten en dieren? Van realistisch tot fictie; het kan allemaal!

  Als je een groot en niet zo specifiek onderwerp kiest zoals ‘de woestijn’ dan kan het lastig zijn om dat in een kleine setting (bijvoorbeeld een schoenendoos) uit te beelden. De zandduinen of rotsen met cactussen komen waarschijnlijk beter tot hun recht in een oude verhuisdoos. En een klein en specifiek onderwerp zoals één pagina uit een dagboek is al snel ongeschikt voor zo’n grote ‘ruimte’. Denk dus goed na over wat voor soort onderwerp je hebt gekozen en hoe groot of klein het straks wordt.

 2. Materiaal

  Een schoenendoos of verhuisdoos is al iets wat je goed kan gebruiken. Bedenk ook welke overige materialen je nodig hebt. Wat heb je in huis? En wat kun je nog aanschaffen?

  Voor een woestijn heb je bijvoorbeeld zand nodig. Maar een hele lading zand in je diorama stoppen wordt wel erg zwaar dus is wat (piep)schuim misschien handig om de zandduinen of rotsen te maken. Die vormen kun je vervolgens schilderen (rots) of met zand bestrooien (zandduinen). Voor een woestijn: een doos, zand en (piep)schuim dus.. en wat nog meer? Oh, een achtergrond voor diepte in je werk! Gebruik je een foto, tekening of ga je schilderen?

  Denk er rustig over na; neem de tijd voor het brainstormen. Maak een schets hoe je het diorama wilt indelen, dat helpt. Het is handig als je al het materiaal in huis hebt voordat je gaat beginnen. Maak een materialenlijstje en sprokkel alles bij elkaar.

 3. Setting, frame of container

  Je las al over een schoenendoos of verhuisdoos die functioneren als container, setting of frame. Daar binnen kun je jouw diorama kwijt. Of in een houten krat. Een doos of krat is vrij makkelijk om te gebruiken. Het heeft, afhankelijk van wat voor soort, al een open zijde. Je kunt de doos dicht laten, dan krijg je een kijkdoos wat ook een diorama-vorm is. Of je kunt een schoenendoos gebruiken waarvan je de deksel afhaalt, je de doos op zijn kant zet en er een (foto)lijst voor zet.

  Het belangrijkste is dat een diorama een achtergrond heeft en je het vanaf minimaal één kant kan bekijken. Daarbij is diepte van belang. Hoe dieper (de afstand tussen kijkvenster en achtergrond) hoe meer lagen aan figuren of voorwerpen je in die diepte kwijt kunt. Zelf een frame timmeren of lijmen kan ook.

 4. Achtergrond en ondergrond

  Begin achterin je diorama met je achtergrond. In jouw diorama werk je van achter naar voren. Kies een afbeelding, foto of maak je eigen schildering. Vergeet de zijkanten van je doos of krat niet. Tot slot maak je de ondergrond die past bij jouw voorstelling. Zand, hout, water…? Gebruik papier-maché, klei of piepschuim om een gevarieerde ondergrond te maken.

 5. Details

  Je werkt nog steeds van achter naar voren. En nu komt het: ook van de zijkanten naar het midden. Voeg achterin de eerste rij, vaak wat grotere of langere, details toe. Dat kunnen stenen, een groot meubelstuk of boom zijn.

  Grote of lange voorwerpen staan achterin en aan de zijkant, kleinere en kortere voorwerpen staan voorin en in het midden.

  Werk rij voor rij langzaam naar voren. Maak niet meteen alle voorwerpen vast aan de doos maar speel en puzzel net zo lang tot dat je tevreden bent.

  Kijk steeds vanuit het kijkvenster naar je werk om de juiste indeling en diepte te krijgen. Hang met een vislijntje wat aan de bovenkant van de doos of bevestig een voorwerp aan de zijwanden.

  Tips
  Maak bomen van kleine takjes die je in de tuin vindt. De takjes lijken net kale bomen. Geef je boom wat bladeren door over de zijtakjes eerst wat lijm aan te brengen en er vervolgens grasstrooisel over te strooien of knip wat blaadjes uit vloeipapier.

  Bevestig de boom met een beetje klei of lijm in je diorama. Je kunt ook een boom of plant uit een magazine knippen. Die kun je dan met wat papier en lijm bevestigen. Een kant en klaar boompje kopen is de minst originele maar de meest snelle manier.

  Water maken hoeft in een diorama geen natte toestand te zijn. Liever niet! Je kunt een spiegel gebruiken als vijver (met wat kiezelsteentje en riet eromheen) of blauw cellofaanfolie voor je kijkvenster plakken als je een onderwaterwereld maakt. Natuurlijk is schilderen ook een optie.

Diorama als bouwpakket: 20 toffe miniatuur DIY bouwpakketten met LED-lampje


Anderen bekeken ook:

Foto en Creatie: Luke Towan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *