Meteen naar de inhoud
Home » Fabrikanten » LEGO

LEGO

LEGO heeft de afgelopen decennia de wereld verovert. Het unieke plastic steentje bouwt nog steeds op al zijn voorgangers en daarmee groeit het aantal LEGO-thema’s vol nieuwe LEGO sets gestaag. Ieder jaar staan fans van jong en oud te trappelen om de nieuwste sets aan te schaffen.

Sommige zijn exclusief en beperkt verkrijgbaar, andere halen de kerst wel en bieden blijdschap en creativiteit in de donkere dagen. Nieuwe trends zijn afstandbestuurbaar LEGO, programmeerbaar LEGO en het toepassen van duurzaam bioplastic en Augmented Reality. LEGO in vogelvlucht.

Wat vindt LEGO belangrijk?

Missies zijn soms weinig zeggend door algemene woorden. Een missie moet namelijk lang mee kunnen gaan. Zo ook voor LEGO: “Inspireer en ontwikkel de bouwers van morgen”. De merkwaarden zijn iets concreter: verbeelding, plezier, creativiteit, zorg, leren en kwaliteit. Ik pik er twee uit:

Verbeelding

Vrij spelen is hoe kinderen hun verbeeldingskracht ontwikkelen – de basis voor creativiteit. Nieuwsgierigheid vraagt ​​WAAROM en stelt mogelijke verklaringen voor. Speelsheid vraagt ​​WAT ALS en stelt zich voor hoe het gewone buitengewoon wordt, fantasie of fictie. Dromen is een eerste stap om het te doen.

Creativiteit

Creativiteit is het vermogen om met ideeën te komen die nieuw, verrassend en waardevol zijn – en het is een essentiële vaardigheid van de 21e eeuw. Systematische creativiteit is een bijzondere vorm van creativiteit die logica en redenering combineert met speelsheid en verbeeldingskracht.

Tot slot zijn er nog de beloften: mensen, spelen, planeet en partner. Check de LEGO-merkpagina als je wilt weten wat ze daarmee beloven.

Geschiedenis van LEGO

Een bondig niet compleet overzicht van de decennia dat LEGO bouwt en inspireert. Wat begint met hoogwaardig houten speelgoed in 1932 door Ole Kirk Kristiansen doet hem in 1935 besluiten om van een combinatie van de Deense woorden ‘Leg Godt‘ (speel goed) de naam LEGO te bedenken. Op dat moment weet Ole nog niet dat ‘LEGO’ in het Latijns ‘Ik breng het bij elkaar’ betekent. Hij overwoog ook nog een andere naam. Weet jij welke dat is?

Eerste steentje

In 1949 komt de voorloper van het huidige standaard LEGO-steentje op de markt. Het LEGO-steentje zoals je het nu kent (klikbare nopjes op het steentje en buisjes in het steentje) werd in 1958 gelanceerd. De eerste LEGO-bouwinstructie is er in 1963 en 1978 is het jaar van het eerste LEGO-poppetje. Op die manier is het vanaf dat moment ook mogelijk om met een set rollenspellen te spelen.

Bioplastic

2001 is het jaar dat LEGO Creator het licht ziet. Creator moedigt kinderen en volwassenen aan om te bouwen zonder regels en grenzen. In 2018 komen de eerste duurzame LEGO-steentjes in het assortiment. Ze zijn gemaakt van suikerriet gemaakt bioplastic.

Meer weten? Bekijk de tijdlijn of geïllustreerd overzicht van de geschiedenis van LEGO.

LEGO Thema’s

LEGO heeft een scala aan verschillende thema’s waar ieder jaar nieuwe LEGO-sets voor uitkomen. Een – zo bondig mogelijk – overzicht:

 1. Architecture. Bouw de meest iconische gebouwen van over de hele wereld. Van beroemde gebouwen tot uniekere opties: ze vormen stuk voor stuk een uitstekende aanvulling op elke LEGO-verzameling.
 2. Batman. Bouwers waar ook ter wereld kunnen met hun favoriete Batman-sets tegen de slechteriken vechten.
 3. BOOST. Met BOOST kunnen kinderen modellen maken met motoren en sensoren. Hun creaties komen tot leven via eenvoudige, programmeeropdrachten met pictogrammen.
 4. BrickHeadz. Deze sets bieden een gloednieuwe manier om te verzamelen, te bouwen en tentoon te stellen.
 5. Brick Sketches. De Brick Sketches zijn een idee en creatie van Chris Mcveigh. Nu een LEGO designer maar hij maakte zichzelf als fan onmisbaar door op Flickr en zijn eigen website veel van zijn werk te publiceren. Zoals de gratis bouwinstructies. Ook zijn de boeken vol met zijn populaire MOC’s erg interessant.
 1. City. LEGO City is een realistische LEGO wereld waarin je kind van alles kan ontdekken en waarin de verbeelding wordt gestimuleerd. Iconische voertuigen en gebouwen zorgen voor een bruisende omgeving.
 2. Classic. Stimuleer de ontwikkeling van de creativiteit van kinderen met LEGO Classic. In de sets vinden ze ideeën om ze op gang te helpen. Leuk voor het hele gezin!
 3. Creator 3-in-1. Met de Creator serie kan je kind experimenteren met huizen, auto’s, vliegtuigen en wezens. En de LEGO Creator 3-in-1 sets bieden de keuze uit 3 spannende bouwprojecten, voor nog meer bouw- en speelplezier.
 4. Creator Expert. Ben jij klaar voor de ultieme LEGO bouwuitdaging? De geavanceerde LEGO Creator Expert serie bevat verzamelbare modulaire huizen, auto’s, wereldberoemde gebouwen en meer.
 5. DC. Met DC kan je kind in de kleurrijke wereld van superhelden spelen, ontwerpen en creëren.
 1. Disney. Met LEGO Disney kan je kind de verhalen uit zijn of haar favoriete sprookjes nabouwen en -spelen. Disney personages komen tot leven als je kind de romantiek, het avontuur en de heldendaden nabootst!
 2. DOTS nodigt kinderen uit om de gekste ideeën te bedenken, kleur in hun wereld aan te brengen en altijd creatief te blijven! Het is knutselen voor kinderen, op de unieke LEGO-manier.
 3. DUPLO. Voor meer dan 50 jaar zijn er de vertrouwde DUPLO sets voor kleine bouwers met een grote fantasie.
 4. Friends. Met de Friends-sets genieten kinderen van de vakantie! Of het nu op het surfstrand of op de skipiste is, kinderen koesteren leuke herinneringen met hun beste LEGO Friends!
 5. Frozen II. Maak je klaar voor het avontuur! Met LEGO Disney Frozen II kun je de momenten van de legendarische Disneyfilm Frozen II naspelen en de verbeelding tot leven laten komen!
 1. Harry Potter. Beleef je favoriete Harry Potter momenten opnieuw met deze magische sets!
 2. Ideas. Producten van LEGO Ideas zijn geïnspireerd en gekozen door LEGO fans. De sets omvatten originele concepten en scènes die gebaseerd zijn op de films!
 3. Jurassic World. Met de spannende Jurassic World speelsets is er voor elke leeftijd wel een dino te vinden. De speelsets hebben coole voertuigen, heldhaftige figuren, kenmerkende gebouwen, laboratoria, wetenschappelijk materiaal en nog veel meer.
 4. LEGO Art. Ontdek het plezier van een andere LEGO bouwervaring! Breng een eerbetoon aan enkele van ’s werelds beroemdste kunstenaars, bands en personages met deze unieke Art Mosaic sets. Maak een kunstwerk voor aan de muur met 3 of 4 bouwmogelijkheden in elke set, zodat je je favoriet kunt kiezen. Geniet terwijl je bouwt van de Audio Building podcast, met verhalen die gaan over de creatie waaraan je werkt.
 5. Disney Mickey and Friends. Speelsets voor kinderen vanaf 4 jaar zullen vermaken en boeien. De sets bevatten de klassieke Disney-figuren waar generaties mee zijn opgegroeid.
 1. LEGO Education. De allereerste onderwijsoplossingen van LEGO Education voor leerlingen die thuis onderwijs krijgen. Ze zijn ontwikkeld om leerlingen in de klas STEAM-vaardigheden bij te brengen en deze te verdiepen. De producten worden geleverd met lesactiviteiten en handleidingen voor een vloeiende overgang naar thuisonderwijs.
 2. LEGO Super Mario. Breng je favoriete personage tot leven in de echte wereld met de LEGO Super Mario speelsets. Deel de startersset anders in en combineer hem met de uitbreidingssets om je eigen levels te bouwen en het op te nemen tegen je vrienden. Ontdek ook de Super Mario app voor coole digitale bouwhulpmiddelen, leuke spelideeën en het delen van je geweldige creaties!
 3. Marvel. Bouw iets buitengewoons en word je eigen favoriete superheld met Marvel speelsets! Werk samen met andere legendarische Marvel personages tijdens gedurfde missies en versla samen de superschurken. Bouw onvergetelijke filmactiescènes na of verzin je eigen avonturen met de coole minifiguren, voertuigen, gebouwen, gadgets en wapens. Zal goed of kwaad overwinnen? Het lot van het Marvel universum ligt in jouw handen!
 4. MINDSTORMS. Laat jouw jonge bouwers de creatieve mogelijkheden van LEGO MINDSTORMS EV3 ontdekken! Ze kunnen robots bouwen die kunnen lopen, praten, denken, wat je kinderen ook maar verzinnen.
 5. Minecraft. De spannende wereld van Minecraft, met z’n unieke personages, kan worden nagebouwd met LEGO-stenen, zodat kinderen hun eigen zinderende Minecraft verhalen kunnen verzinnen.
 1. Minifiguren. LEGO minifiguren hebben verrassingszakjes met minifiguren en accessoires.
 2. Minions. De Minions komen eraan. Ben je er klaar voor? Geef je eigen kattenkwaadmaker een traktatie met de epische bouwsets en spannende reizen van LEGO Minions.
 3. Monkie Kid. Monkie Kid is gebaseerd op eeuwenoude Chinese legendes over de Apenkoning uit ‘De reis naar het westen’. Het schept een wereld van traditionele helden en schurken voor een nieuwe generatie kinderen. Monkie Kid is ontworpen om creativiteit en veerkracht bij kinderen te stimuleren en is voorbestemd om de innerlijke held in je kinderen wakker te maken.
 4. NINJAGO. Een spannende wereld van ninja’s die tegen het kwaad strijden. Je kind zal het leuk vinden om spannende en gevarieerde avonturen te verzinnen.
 5. Power Functions. Breng je sets in beweging met Power Functions. Boost je bouwwerken met op afstand bestuurbaar speelgoed, motoren, batterijen, sensoren en hubs.
 1. Powered UP. Voeg Powered UP-functies toe en je LEGO sets zijn helemaal klaar om te gaan, gaan, gaan… Op afstand bestuurbaar speelgoed, motoren, batterijen, sensoren en hubs brengen je bouwwerken naar een nog hoger niveau.
 2. SERIOUS PLAY. Je kind ervaart een innovatief, experimenteel proces. Kinderen gaan er dieper door nadenken en er wordt effectief dialoog gevoerd.
 3. Speed Champions. LEGO Speed Champions sets geven kinderen de besturing in handen van modellen van McLaren, Porsche en Ferrari racewagens.
 4. Spider-Man. Bouwers zullen hun spinnenkrachten maar wat graag gebruiken om misdaad te bestrijden met hun favoriete superheld.
 5. Star Wars. Bouwers kunnen nu samen de iconische All-Stars uit hun favoriete Star Wars films bouwen.
 1. Stranger Things. Duik in de wereld van LEGO Stranger Things! Ontdek met deze gedetailleerde set, geïnspireerd op de populaire Netflix original-serie, de populaire personages en authentieke details die je kent uit het retro-universum van de jaren 1980.
 2. Technic. LEGO Technic producten zijn een uitdaging voor ervaren LEGO bouwers. Je kind kan geavanceerde, echte onderdelen bouwen, zoals versnellingsbakken en stuurinrichtingen.
 3. Trolls World Tour. Geniet van fantasierijke avonturen over muziek en vriendschap met sets die zijn geïnspireerd op de nieuwe film, Trolls Wereldtour.
 4. Toy Story 4. Bereid je voor op Disney Pixar’s Toy Story 4 met deze geweldige nieuwe sets met je favoriete personages.
 5. VIDIYO. Wees de regisseur, producent en ster van je eigen muziekvideo! LEGO VIDIYO laat creatieve meisjes en jongens uren plezier beleven met het opzetten van het podium, het kiezen van liedjes en bandleden, het ontwerpen van albumhoezen en nog (veel) meer! Bovendien kunnen ze met het behulp van de allernieuwste AR-technologie voor het eerst minifiguren op ware grootte maken! Maak je klaar om de beat van jouw wereld vast te leggen!
 6. Xtra. Accessoires voor diverse sets.

Interessante LEGO Sets in 2021

Appartementen F.R.I.E.N.D.S

Exclusief op LEGO.com de twee appartementen van F.R.I.E.N.D.S. Met gang om de beide kamers met elkaar te verbinden!

LEGO Boeket Bloemen

Bloemenboeket

LEGO Bloemenboeket van Creator Expert. Bloemen doen goed, deels gemaakt van duurzaam bioplastic.

Vleugelpiano

De LEGO Vleugelpiano van LEGO Ideas. Met de bijhorende app kun je de piano echt bespelen!