Meteen naar de inhoud
Home » Fabrikanten » MINISO Nederland

MINISO Nederland

MINISO Nederland

MINISO schappen

MINISO Nederland is het deel van het wereldwijde MINISO winkelimperium dat door Blokker-eigenaar Michiel Witteveen naar Nederland gehaald is. Hij kocht de rechten om hier MINISO-winkels te openen. Hoewel Witteveen vindt dat er geen vergelijkbare winkels in Nederland zijn. Zou je MINISO voor bepaalde productgroepen kunnen scharen onder de Action’s, Xenossen en Flying Tigers in ons kleine kikkerland. Ook heeft het meer dan genoeg speelgoedproducten in het assortiment. Directrice Jeanine Holscher is er maar wat blij mee. Ze reisde met Witteveen naar Hong Kong om inspiratie op te doen. Hong Kong was de plek waar het idee ontstond om MINISO naar Nederland te halen.

De eerste Nederlandse MINISO-winkels kun je in Utrecht en Eindhoven bezoeken. De MINISO-winkel in Eindhoven is een slag groter. Met meer dan 3500 producten die kwalitatief goed, goedkoop en in Japans kawaii-design vormgegeven zijn, is het zeker de moeite waard om eens een MINISO-winkel in Nederland binnen te lopen. Het assortiment van o.a. stationery, cosmetica, speelgoed en keukenspullen wisselt regelmatig. De producten zijn vooral populair onder jongeren, ook omdat MINISO samenwerkt met grote merken als Marvel, Disney, Hello Kitty en We Bare Bears.

Logo MINISO PakketGeluk

In dit artikel

MINISO Banner Internationaal
Bron: MINISO.com

Is MINISO Japans of Chinees?

Is MINISO Japans of Chinees? En maakt het eigenlijk wat uit? Wat PakketGeluk betreft niet! MINISO doet zich in zijn complete marketing Japans voor maar het is toch écht een Chinees bedrijf. De producten zijn veelal kawaii (schattig) en hebben een Japans design (erg gewaardeerd door consumenten in China). De MINISO-producten lijken op het aanbod van Japanse winkels Uniqlo en Muji. MINISO heeft met succes naar Japanse verkoopformules gekeken, de Japanse stijl zich eigen gemaakt en zet nu wereldwijd een omzet van 9 miljard dollar om.

MINISO shoppingbag tas
Is MINISO Japans of Chinees?

Geschiedenis

MINISO is opgericht door de Chinese ondernemer Ye Guofu en de Japanse ontwerper Miyake Junya. Eerst claimde het bedrijf een bekend Japans merk te zijn maar al snel bleek dat er geen Japanse winkels waren en het opereerde onder het Chinese bedrijf Aiyaya. Na de opening van de eerste MINISO-winkel in 2013 is het imperium gegroeid naar meer dan 4800 winkels wereldwijd. En nu heeft MINISO dus ook winkels in Nederland.

Kritiek

In 2017 maakte MINISO wereldkundig dat het zaken wilde doen in Noord-Korea. Vanuit Chinees perspectief is dat geen gekke gedachte. In mei 2017 opende de eerste MINISO-winkel in Pyongyang, vooral de Noord-Koreaanse rijken kochten er met buitenlandse valuta. Niet lang na de opening kwam de Japanse tak onder druk te staan van het schenden van de VN Veiligheidsresolutie 2321 die het verbiedt om te handelen met Noord-Korea. De Japanse tak van MINISO nam afstand van de uitbreidingsplannen in Noord-Korea en wees met een beschuldigende vinger naar hun Chinese collega’s. MINISO beloofde vervolgens dat het geen producten meer naar Pyongyang zou verschepen en doopte de winkel om in ‘Evolution’.

MINISO groeit verder dan China’s Nieuwe Zijderoute

Het begon allemaal in China als een vooral op China gerichte ‘Japanse’ winkelketen. Maar al even groeit MINISO hand in hand met China’s economische strategie ‘de Nieuwe Zijderoute‘. China investeert rijkelijk in infrastructurele projecten wereldwijd om zo efficiënter haar eigen goederen en diensten aan te bieden. Daarmee ‘koopt’ en krijgt China een steeds belangrijkere positie op het wereldtoneel. China stoot als economisch powerhouse en de Nieuwe Zijderoute – Belt and Road Initiative inmiddels de Verenigde Staten als nummer 1 economische wereldmacht van de troon.

Hoewel het vooral in het Westen voor gefronste wenkbrauwen zorgt profiteert die deels ook van de afzet van Chinese goederen die Westerse bedrijven al jarenlang onder hun eigen naam in China laten maken. Daar staat weer de oneerlijke concurrentiepositie van Chinese fabrikanten tegenover die voor sommige producten Chinese staatssteun in de vorm van subsidies krijgen. Een ander land, een andere cultuur en andere regels. Een nieuwe realiteit waardoor China internationaal steeds serieuzer genomen wordt.

MINISO groeit net als andere Chinese winkels Mumuso, XIMIVOGUE en LÄTT LIV enorm in landen die passen binnen China’s Nieuwe Zijderoute. De uitbreidingsplannen van de winkelketen begonnen in Azië: Taiwan, Hong Kong, Cambodja, Nepal, Macau, India, Pakistan, Mongolië, Zuid-Korea, Noord-Korea, Indonesië, Maleisië, Singapore, Vietnam, Sri Lanka, de Filipijnen, Thailand en Bangladesh. Na Azië volgde uitbreiding voor MINISO in Noord-Amerika, Centraal- en Zuid-Amerika, Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Je kunt dus gerust zeggen dat MINISO behoorlijk aan de eigen en China’s weg timmert.

“Deze keten groeit als een uitslaande brand en heeft leuke designspullen die geen drol kosten maar wel hoge marges hebben.”

Michiel Witteveen (eigenaar Blokker, Intertoys en Big Bazar én houder van de MINISO-rechten in Nederland) tegen FD.nl

Samenwerking met o.a. Coca Cola, Marvel, Hello Kitty en Disney

Banner Marvel x MINISO
Bron: MINISO.com

Sinds de oprichting werkt MINISO samen met internationale merken zoals Coca Cola, Marvel, Hello Kitty, Sesam Straat, Mickey en Minnie, Pink Panther en We Bare Bears. Hierdoor hebben ze speelgoed en knuffels van de Hulk, Spiderman en Captain America geproduceerd die enorm populair zijn bij jongeren. In Eindhoven is er een hele Marvel-kelder ingericht.

MINISO x We Bare Bears banner
Bron: MINISO.com

Ashley Langeveld, verantwoordelijk voor de inkoop van MINISO Nederland vertelde tegen ED.nl dat er een deal door het MINISO-hoofdkantoor met Disney gesloten is om ook Disney-producten te verkopen.

Design MINISO-producten wint internationale design awards

Ronde opvouwbare lamp MINISO
Bron: ifworlddesignguide.com

Het merk heeft haar eigen MINISO Original Design Institute (MOD) opgericht waarin designers samenwerken met de beste designers uit onder andere Finland, Denemarken, Noorwegen, Spanje en Zuid-Korea. De producten zijn zowel praktisch als creatief en meer dan 20 producten hebben interationale design awards zoals de iF, Red Dot en A’ Design Awards gewonnen. Waaronder een paar verschillende awards voor de ronde opvouwbare bureaulamp. In 2019 won MINISO voor vijf originele producten prijzen en eervolle vermeldingen in het kader van de European Product Design Awards (EPDA).

Blokker en MINISO

Daar lijkt het wel op! Michiel Witteveen de eigenaar van het voormalige Blokker-concern (nu: Mirage Retail Group) wat ook Big Bazar en Intertoys omvat heeft de rechten voor het openen van MINISO-winkels in Nederland gekocht. De eerste winkels zijn inmiddels geopend in Utrecht en Eindhoven.

MINISO Nederland in Utrecht, Amsterdam en Eindhoven?

MINISO winkel Nederland

Waar vindt je MINISO in Nederland? Momenteel in Eindhoven (Demer 13) en Utrecht (Hoog Catharijnepassage 17). De winkel in Eindhoven is een slag groter (en heeft een Marvel-kelder) Wie weet is het een succes en openen meer MINISO-winkels in Nederland, zoals in downtown Amsterdam. In Duitsland vind je MINISO (onder een andere naam) op meerdere plekken in Berlijn.

MINISO puzzels / bouwpakketjes

Bovenkant MINISO 3D puzzel en bouwpakket
MINISO-winkel Utrecht

Zoals je op de foto uit de winkel in Utrecht kunt zien zijn er kinderpuzzels van Marvel met rollen voor Spider Man en Iron Man. Ook is er nog een Scene Puzzle (vergelijkbaar met deze review) van een straaljager op een vliegbasis. Dan zijn er nog MINISO Nederland 3D Puzzel Auto’s (Cars) die bestaan uit 23 stukjes, waaronder een shovel, jeep en racewagen.

Schap MINISO Utrecht winkel 3D puzzel bouwpakket
MINISO-winkel Utrecht

En tot slot zijn er nog op LEGO lijkende sets voor jongens en meisjes: een schommelschip en een ziekenhuis. Dit en veel meer kun je zelf zien en aanschaffen in de MINISO-winkels in Utrecht en Eindhoven.

Een MINISO webshop in Nederland?

Een MINISO-webshop in Nederland is er (voorlopig) niet. Om een indruk van de MINISO-producten te krijgen kun je het aanbod op de Amerikaanse MINISO webshop, Canadese MINISO webshop of Australische MINISO webshop bekijken. Kopen wordt lastig aangezien het nationale webshops zijn.

Voor iets minder productinfo (maar wel Nederlands) snuffel je rond op de Nederlandse MINISO website of Instagram-account. In de laatste twee gevallen is de kans natuurlijk het grootst dat je de producten écht in de winkels in Eindhoven en Utrecht kan kopen. Gewoon langs in de fysieke winkel dus. Een aanrader!

Unboxing en review MINISO 3D puzzel

Close up van review MINISO bouwpakket 3D puzzel

PakketGeluk ging naar de MINISO Nederland-winkel in Hoog Catharijne en kocht drie puzzels / bouwpakketjes. Om een indruk te krijgen: check het uitpakken (unboxen) en de review van één van MINISO’s producten, een 3D puzzel. Je krijgt een idee van kwaliteit, het niveau en de plus- en minpunten. De prijs is laag: 4,50 euro. In de onderstaande MINISO-unbox-reviewvideo neem ik je stap voor stap mee.

Ik hoop dat je dit artikel over de MINISO Nederland interessant vond. Zo ja, reageer of deel deze blog. PakketGeluk en have fun!