Meteen naar de inhoud
Kerststukje Maken met prachtige bloemen
Home » Kerststukje Maken – Workshop Bloemschikken

Kerststukje Maken – Workshop Bloemschikken

 • 12 min read

Leuk! Kerststukjes maken of eenvoudig: één kerststukje. Gelukkig heeft Lisette van Leafs Flower Art – Uitgeest (Noord-Holland) kleurrijke en frisse kerst workshops bloemschikken om uit te kiezen. Kerststukjes om op afstand te maken. De kerststukjes maak je zelf DIY en kun je bestellen en vervolgens laten bezorgen of zelf afhalen. Een kerstworkshop als pakket (lees: grote cadeautas!) voor bij je thuis dus. Een tijdelijke oplossing maar de flexibele houding en Leafs bloemen oogsten waardering.

Workshop Bloemschikken

Covid-19 op zijn retour? Dan is Lisette’s eigen bloemenatelier weer open voor fysieke workshops, geurige thee en koekjes. Omdat ik stiekem al wist dat bij Leafs Flower Art bijna alles klopt en met aandacht bloemencreaties tot leven komen, koos ik uit de digitale brochure het kersttuintje, een workshop om een kerststukje op een ronde schaal te maken. En ja, vol fantastische bloemen en takjes. Alles wat ik nodig had zat in een indrukwekkend grote cadeautas. Nieuwsgierig wat ik ervan gebakken heb? Ik pak het voor je uit.

Modern Kerststukje

Vergeet de oase waren de kamelen van de 3 heiligen bij aankwamen tijdens hun reis naar kindje Jezus. In de kerst oasis van Leafs Flower Art is alleen ruimte voor kleur, kerstlichtjes en bloemen. Natuurlijk laat je de oase eh.. oasis vol water lopen, de meegeleverde kerstige flora in de vorm van een kerstboeket is dorstig. Stoffige dennentakjes, kitscherige kerstmannetjes en rode waxinehouders zijn passé. Dit is een workshop om een gezellig maar modern kerststukje te maken. Met een bondige – stap voor stap – instructie geflankeerd met duidelijke afbeeldingen.

Kerstbloemen

Uniek in deze kerststuk workshop zijn de toegevoegde Schermbloem in bronzen jasje en de Ornithogalum, ze worden gecomplementeerd met geurig mos en feloranje Ilex-bessen en zwarte Liguster-bessen. Het eindresultaat kenmerkt zich door een speels ritme van takjes, mos, dennenappeltjes, een beschaafd aantal kerstballen, kleurrijke besjes en de bijzondere bloemen. De verfijnde kerstlichtjes inclusief batterijen maken het af en zullen het donker in je huis verdrijven en een kerstsfeer ademen.

Kerststukje Uitpakken en Maken

Kerststukje Maken – Kersttuintje als Kerstworkshop van Leafs Flower Art Uitgeest

Kerstworkshop uitzoeken

Benodigdheden om het Kerststukje te Maken

Kerstworkshops van Lisette Wesselman van Leafs Flower Art Uitgeest
Lisette Wesselman met de cadeautas om het Kerststukje te Maken

Om deze workshop tot een goed eind te brengen en zo je eigen kersttuintje aan te leggen heb je het volgende nodig:

In de kerststuk workshop:

 • Oasis in een Cake vorm
 • Krammetjes
 • Kerstgroen (divers)
 • Asparagus Goud
 • Schermbloem Brons
 • Mos
 • Takjes met Mos
 • Besjes (Ilex en Liguster)
 • Dennenappeltjes
 • Ornithogalum Bloem
 • Kerstballen Goud
 • Kerstverlichting Fijn + batterijen
 • (optioneel) schaal
 • Afbeeldingen

Dit heb je zelf in huis:

 • Draadtang
 • Snoeischaar / Mesje
 • Emmer of Gootsteen met Water

Skip de uitleg en bekijk het resultaat

Zelf een Kerststukje Maken

Benodigde tijd: 45 minuten.

De kerststukjes workshop kan nu echt van start. Ik heb zin om dit kersttuintje zelf te gaan maken. Dit is mijn kerstproject. Eigenwijs heb ik sommige stappen door elkaar gezet. Maar dikke tip: bouw je kerststukje gewoon volgens Lisette’s instructie en afbeeldingen op, dan zit je altijd goed. Zo weet je namelijk zeker dat de verhoudingen kloppen en er balans is tussen de verschillende materialen. Neem je tijd maar in 45 minuten kan je kerststukje ready zijn.

Vanaf stap 3 komt het kersttuintje echt tot leven. De materialen wisselen zich in rap tempo af en geven al snel body aan je kerststukje. De Oasis-“basis”-cakevorm verdwijnt als sneeuw voor de zon.

 1. Kies een fijne plek

  “Maak een fijne plek voor jezelf, pak de heerlijke lekkernij en neem een kop thee of koffie erbij! Yes, je bent er klaar voor!” schrijft Lisette enthousiast. Het klopt, Strandpaviljoen Zoomers in Castricum heeft voor wat zoetigheid gezorgd. De thee en koffie sla ik even over. Ik ga aan de slag!

 2. Water en Mos zijn goede vrienden

  Vul een emmer of een gootsteen (hoeveel heb jij er in huis?) met water. Plop daar de Oasis of Oase in (de verbastering bekt ook wel lekker). Langzaam zuigt de Oasis zich vol water. Leg de volle Oasis op de schaal
  Kerststukje Maken - Stap 1

 3. Cirkel van Mos

  In de zijkant van het Oasis prik je mos met de krammetjes vast.Kerststukje Maken - Stap 2 Mos in de Oasis steken

 4. Kerstgroen

  -Pak het kerstgroen en knip met de snoeischaar wat korte takjes schuin af. Steek de takjes kriskras bovenin de Oasis. Dit alles op en rondom de Oasis is de basis. Flauw maar het rijmt.Stap 3a Kerstgroen afknippen

 5. Gouden Kerstbal

  Pak een krammetje en de grote gouden kerstbal. Geef deze eyecatcher een plek tussen het kerstgroen. Waar je maar wilt.Stap 4 Grote kerstbal Kersttuintje Workshop

 6. Takjes met Grijs Mos

  Pak het bosjes met de lange takken van grijs mos. Knip iedere tak schuin af, in verschillende lengten. Steek de takjes – speels – op verschillende plekken in de Oasis.
  Takjes Grijs Mos schuin afknippen Kerststukje Maken

 7. Bronzen Schermbloem

  Snijd de bronsgekleurde schermbloem schuin af. De schermbloem mag best een kortere steel hebben, zo scherm je de Oasis mooi af.

 8. Ornithogalum – Vogelmelk-bloem

  Snijd de Ornithogalum-bloemen af, de stelen mogen best wat langer zijn.Vogelmelk of Ornithogalum als Kerstbloem in kerststukje

 9. Takjes Groen- en Roodblad

  Het groen-rode blad knip je op in verschillende delen zodat je van één tak meerdere takjes kunt gebruiken in je kersttuintje. Verdeel ze over de Oasis en vereeuwig ze op hun bestemming.

 10. Oranje Ilex Bessen

  De takjes met oranje Ilex verticillata bessen knip je schuin af met de snoeischaar. Knip ze iets korter dan de takjes grijs mos af zodat ze straks boven het korte groen uitsteken. Oranje Ilex bessen in het Kerststukje Maken

 11. Zwarte Liguster Bessen

  Knip net als in stap 9 de zwarte liguster bessen op dezelfde lengte als de oranje Ilex bessen. Geef de zwarte bessen ook een mooie plek in je kersttuintje. Je bent lekker op weg om je kerststukje af te maken.

 12. Gouden Asparagus

  De fijne goudgekleurde asparagus-bladeren knip je in verschillende lengten en verdeel je over je kersttuintje. Door te spelen met de lengte zal je zien dat deze fijne gouden blaadjes over het overige groen zweven. Het zorgt voor een speels contrast.Gouden Asparagus - fijne geverfde aspergebladeren

 13. Kleine Kerstballen

  De gouden kerstballetjes verdeel je per 2 of 3 over je kerststukje.

 14. Check de Oasis

  Als je nog het typische groen van de Oasis ziet dan kun je die vullen met het materiaal wat je nog over hebt. Ook kun je het meegeleverde droge bolletje grijze mos onder de kraan nat maken en het in stukjes over de nog zichtbare Oasis verspreiden. Vullen die gaatjes!

 15. Kerstverlichting

  Een kerststukje maken zonder verlichting bestaat niet. Drapeer de kerstverlichting tussen het groen in je kersttuintje.

 16. Kersthangers

  Hang de kersthangers zoals het kerstboompje, de zwarte en platte kerststerren aan de hoge takken. Oranje Ilex en Zwarte Liguster Bessen

Resultaat – Fantastisch(!)

Je heb je eigen kersttuintje gemaakt met hulp van Leafs Flower Art! Hieronder kun je alle stappen om je kerststukje te maken downloaden.

Kerstbloemen en Kersttakken

De unieke kerstbloemen in dit kerststukje wil ik nog even kort belichten. Wat zijn dit voor bloemen en waar komen ze vandaan?

Asparagus – Goud

Het loof van de Asparagus in dit kerststukje heeft een gouden kleur gekregen. Asparagus is de botanische naam van een geslacht van planten in de Aspergefamilie (Asparagaceae). Het geslacht telt tot 300 soorten, alle uit de Europa, Afrika en Azië. Veel soorten zijn in een ontelbaar aantal landen in de werelddelen geïntroduceerd. In gematigde en tropische gebieden.

In Nederland komen twee ondersoorten van Asparagus officinalis voor, namelijk de Asperge (subsp. officinalis) en de Liggende asperge (subsp. prostratus).

Knip wat takjes Gouden Asparagus om je Kerststukje te Maken

Schermbloem – Brons

Eén van de familieleden van de Schermbloemenfamilie (Apiaceae of Umbelliferae) heeft een onnatuurlijk maar sierlijk bronzen kleurtje gekregen. De schermbloemen in een notendop:

De schermbloemen zijn een familie van bedektzadige planten. Vaak aromatisch – sterk ruikend – met holle stengels. Wereldwijd komen er ongeveer 3500 soorten voor in ruim 440 geslachten. Van die 3500 soorten zijn de meeste vaste planten.

Roodblad en de Bronzen Schermbloem

Naast zeer nuttige en eetbare planten zoals anijs, karwij, venkel, peterselie, pastinaak en wortel bevat de schermbloemenfamilie ook enkele zeer giftige soorten zoals de gevlekte scheerling (Conium maculatum) en dodemansvingers (Oenanthe crocata). Een veelzijdige bloemenfamilie dus.

Ornithogalum]

Vogelmelk (Ornithogalum) is een geslacht van bolgewassen uit de aspergefamilie (Asparagaceae). De botanische naam Ornithógalum is afkomstig van de Oudgriekse plantennaam ὀρνιθόγαλον, ornithogalon, die vogelmelk betekent (ὄρνις, ornis = vogel, γάλα, gala = melk).

De meeste soorten komen van nature voor in Zuid-Europa en Klein-Azië, al zijn er ook een aantal soorten die van nature voorkomen in Zuid-Afrika. Lees meer over vogelmelk.

Vogelmelk of Ornithogalum als Kerstbloem in kerststukje

Ilex Bessen

Ilex Verticillata Oranje Bessen in je Kerst Tuintje - Workshop

In het kersttuintje werk je met de Ilex verticillata, een Ilex-soort met oranje bessen. Ilex is een geslacht van ongeveer vierhonderd soorten bloeiende planten uit de hulstfamilie (Aquifoliaceae). Het zijn struiken en bomen van 2-25 m hoog. Ilex-bessen vind je in een groot deel van de wereld: Azië, Europa, Noord-Afrika, Noord-Amerika en Zuid-Amerika.

Er zijn groenblijvende en bladverliezende soorten. De bladeren zijn enkelvoudig en kunnen zowel gaaf als scherp getand zijn. Ilex is meestal tweehuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen aan verschillende planten), maar er zijn uitzonderingen. Bestuiving vindt meestal plaats door bijen en andere insecten. Meer weten over de Ilex-bessen?

Liguster Bessen

Oranje Ilex en Zwarte Liguster Bessen

Ga je dit kerststukje maken? Dan vind je er zwarte ligusterbessen in terug. Liguster (Ligustrum) is een plantengeslacht uit de olijffamilie (Oleaceae) waar onder andere ook de wilde liguster en de haagliguster toebehoren.

Het is een geslacht van struiken – waaronder veel bekende tuinplanten – die een belangrijke voedselbron is voor veel dieren, zoals een aantal rupsen van nachtvlinders. De geurende bloesems trekken insecten zoals honingbijen en vlinders aan. In de vruchttijd dragen de struiken zwarte bessen.

Over Leafs Flower Art

Leafs Flower Art Bruidsboeketten Rouwboeketten -Lisette Wesselman
Lisette Wesselman, bloemist en bloemstylist in Uitgeest e.o.

Lisette Wesselman is het gezicht van Leafs Flower Art. De jaren die ze in verschillende bloemenwinkels werkte maakt haar een ervaren bloemenstylist. Ze weet hoe ze met een flinke dosis creativiteit bloemen de ruimte moet geven en ze naar het nu haalt. Bloemen voeren de boventoon en bladgroen speelt een bijrol, zoals het hoort. In haar bloemenatelier maakt ze bruidsboeketten en rouwboeketten en geeft ze workshops. Bloemstyling gebeurt regelmatig op locatie. Het totaalplaatje moet kloppen.

Seizoensbloemen

Lisette werkt graag met seizoensbloemen en ze is altijd opzoek naar bijzondere exemplaren. Zo creëert Lisette graag bloemwerk met een bloemige en losse uitstraling waardoor bloemen mooi tot hun recht komen. Oog voor detail en gevoel voor kleur en stijl spelen hierbij een belangrijke rol.

De flexibiliteit, originaliteit en de ruimte om bloemstukken op maat te laten maken zetten Leafs Flower Art op afstand van de gemiddelde bloemist. Een impressie:

Bruidsboeket

Rouwstuk en Rouwboeket

Anderen bekeken ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *