Meteen naar de inhoud
LEGO Fiat 500 vrouw LEGO Creator Expert
Home » LEGO Fiat 500 [Review] – zonnig, klein, La Dolce Vita!

LEGO Fiat 500 [Review] – zonnig, klein, La Dolce Vita!

 • 14 min read

De LEGO Fiat 500 is de ‘yellow fellow’ – de vrolijke vriend(in) – onder de LEGO Creator auto’s. Een LEGO-bouwpakket review van de LEGO Fiat 500. Met een ‘bright light yellow’ kleur roept deze Fiat 500 een zonnig gevoel en dat van het goede leven op: La Dolce Vita. Ah… lekker. Ik dacht aan ijs. Jij ook? Maar dat ijs moet je wel even gaan halen en dat kan prima met deze Deens-Italiaanse LEGO-auto. Een LEGO Creator auto naar het model Fiat 500 F. De LEGO Fiat 500 hoort in de groep van ‘Creator Expert’-auto’s. LEGO ontwerpt allerlei soorten auto’s maar deze Fiat 500 is er één voor de leeftijdsgroep 16+. Geen kinderspeelgoed maar geschikt voor (jong)volwassenen. Het gaat meer om het model bouwen dan om het spelen.

Je krijgt bij de LEGO Creator Expert Fiat 500 een klein schildersezel met schilderij die je ook in elkaar kunt zetten. Je kunt het niet in de auto kwijt maar het is een leuk detail voor de plek waar je jouw bouwwerk uiteindelijk neer gaat zetten. Maar eerst moet de LEGO Fiat 500 in elkaar!

Over PakketGeluk en Partners


Wat is LEGO Creator Expert?

LEGO Creator is een productlijn van het Deense LEGO. Het gaat meer om het bouwen van modellen dan om het spelen met de LEGO-steentjes. LEGO Creator bestaat uit Creator 3-in-1 en Creator Expert. Creator 3-in-1 richt zich op het bouwen met dezelfde LEGO-blokjes van drie variaties van kleine gebouwen, voertuigen en dieren.

LEGO Creator Expert bouwpakketten zijn gemaakt voor (jong)volwassenen. Binnen Creator Expert zijn er drie vaste categorieën: Modulaire Gebouwen, Winterdorp en Iconische voertuigen. Voor elke categorie komt ieder jaar een nieuwe set uit. Voor de voertuigen zijn dat onder andere een Volkswagen T1 Kampeerbus, Mini Cooper, Volkswagen Kever en Ford Mustang verschenen.

Wat zit er in de Fiat 500 legodoos?

LEGO Creator Expert Fiat 500 product

Ga je het bouwpakket uitpakken dan haal je uit de doos 9 genummerde zakken, met nummers 1 t/m 3. Totaal gaat het om 960 onderdelen. De nummers horen bij de 3 bouwfases maar daarover later meer. Ook krijg je er 44 reserveonderdelen bij. Je weet nooit. Van de 960 onderdelen zijn er 377 in de ‘bright light yellow’ kleur, 39% van alle onderdelen dus. De MOC-bouwers die van meerdere sets of losse steentjes hun eigen creaties maken vinden zo’n grote hoeveelheid van één bijzonder kleur geweldig. Je hebt een leuke nieuwe set om te bouwen én de kosten per onderdeel zijn vrij laag. De LEGO-blokjes in het bouwpakket van de Fiat 500 zijn er in 24 verschillende kleuren. Van al die onderdelen maak je de auto én het schildersezel met schilderij én penseel.

Bouwinstructie, instructieboek – handleiding

– LEGO Creator Expert Fiat 500

LEGO Fiat 500 handleiding cover

Download de instructie handleiding LEGO Creator Expert Fiat 500

Ook tref je in de doos een instructieboek (142 pagina’s) aan. Het heeft 217 stappen en begint met achtergrondinformatie over de Fiat 500 en het merk. Tot slot zit er nog in de doos een stickervel en stof voor het schuifdak. De achtergrondinformatie met stijlvolle foto’s geeft jouw missie ‘het bouwen van jouw LEGO Fiat 500’ meer diepte en lading.


Merk Fiat en de Fiat 500

In juli 1899 werd de eerste Italiaanse autobouwer opgericht: de Fabbrica Italiana Automobili Torino. Een jaar later in 1900 rolden de eerste Fiat-auto’s (Fiat 3 ½ HP) van de band, gemaakt door slechts 150 man. 1957 was het daar dat de Fiat 500 op de markt kwam, een auto die praktisch en – door zijn geringe omvang – betaalbaar was. In het midden van de jaren ’50 genoot Italië van de economische groei en een frisse culturele opleving. De Fiat 500 werd al snel een symbool voor een generatie die vastbesloten was om het goede leven – La Dolce Vita voor altijd te behouden.


Kwaliteit LEGO Fiat 500

Met de vertrouwde LEGO-kwaliteit zit het goed. Toch kan dat tijdens het bouwen soms niet zo aanvoelen. Er kan een licht verschil van kleurintensiteit van het geel op bijvoorbeeld de deuren te zien zijn. De deuren zijn van zoveel onderdeeltjes gemaakt dat de kleurverschillen (van dichtbij) meer opvallen. Het verschil in kleurintensiteit is iets wat bij meer LEGO-sets voor komt. Kennelijk heeft LEGO een consistentie probleem tussen de verschillende momenten van de productie. Maar het is geen reden om dit Fiat creator-bouwpakket er voor te laten liggen.

Retro roadtrip vakantiegevoel

Retro roadtrip vakantiegevoel, zo dus!

Een roadtrip door Europa naar het warme zuiden met je vriend(in) in jullie eigen Fiat 500. Sandwiches klaar, snoep, drinken, fotocamera en bagage mee. Voor de zekerheid een wegenkaart voor een alternatieve route voor de Route de Soleil door Frankrijk en Italië mee. Dat terwijl je stiekem wel weet dat je er met je smartphone en je Google Maps echt wel gaat komen. In het cassettedeck ploppen jullie opgenomen muziek uit de jaren ’80 want file-informatie, aanwezige diskjockeys en eeuwigdurende reclames op de radio zijn echt passé. Irritant en pre-corona. Deuren dicht? Paspoort; check! Ramen open en starten maar. Op naar de Middellandse zee. Ciao tutti, arrivederci. Fijne vakantie!

LEGO Fiat 500 - Creator Expert in de zon

Design LEGO Fiat 500

LEGO is in beginsel hoekig, hoewel je er veel ronds mee kunt maken. Dat conflict tussen het over het algemeen hoekige LEGO en een rond model auto zoals de Fiat 500 F zorgt soms voor een niet al te strak en een iets hoekiger uiterlijk. Toch zul je van een afstandje niet zien dat het een LEGO-auto is en dat is een compliment waard. De voorruit is het meest in het oog springende hoekige onderdeel. De LEGO-designer Pierre Normandin geeft de worsteling tussen de hoekige LEGO-blokjes en het ronde design in het instructieboekje eerlijk toe. En zoals je weet… eerlijkheid duurt het langst.

Pierre Normandin (Fiat 500 LEGO-designer) over zijn LEGO Creator Expert ontwerp:

Stappenplan om LEGO Creator Fiat 500 te bouwen

Afhankelijk van hoe vlot je bent, je ervaring (niet vereist) ben je tussen de 4 en 8 uur bezig met het bouwen. De 217 stappen zijn in 3 bouwfases opgedeeld. Per bouwfase heb je een aantal van 1 t/m 3 genummerde zakken tot je beschikking. Alles is dus al netjes voor je gesorteerd. Stap 1 kost de meeste tijd, je moet nog even wennen en je gaat al veel bouwen! Hieronder per stap wat je globaal gaat bouwen.

Stap 1 – chassis en carrosserie

Tijdens stap 1 maak je aan de hand van het instructieboekje of handleiding de chassis, een deel van interieur maar ook de versnellingspook en handrem. Ook bouw je tijdens stap 1 een flink deel van de motor en zit het achterste deel van de carrosserie erop.

Stap 2 – interieur en motor

Nog meer interieur bouw je tijdens stap 2. De deuren zet je erin, de stoelen en achterbank plaats je. Het interieur is uitgevoerd in een rood-witte kleur. Tot slot heb je voorin de Fiat 500 een motor geplaatst. De motor is nu echt af.

Stap 3 – afwerking

Een Fiat 500 zonder velgen en banden rijdt niet. Samen met de andere allerlaatste onderdelen van je LEGO Fiat 500 bouwproject maak je hem echt af. En wat is dan het resultaat?

Een ‘smooth’ animatie van het bouwproces van de LEGO Fiat 500

Resultaat

Na uren geduldig bouwen (en genieten!) is je Fiat 500 (Nuova Cinquecento) af. Als je jezelf wilt verrassen stop dan nu met lezen. Want hierna beschrijf ik wat het resultaat zo tof maakt:

 • De stoelen kunnen naar voren geklapt worden
 • Het stoffen dak kan naar achteren gekanteld worden
 • Een reiskoffertje op de motorkap (achteraan) die je kunt openen en er vanaf kunt halen
 • De motorkap achterop de Fiat 500 kan open; je kun het motortje zien
 • Aan de voorkant van de auto zit de kofferbak met een reservewiel
 • Bij de auto krijg je een zwarte én witte set nummerplaten meegeleverd. Bepaal zelf welke je leuk vindt.
LEGO Fiat 500 koffertje op achterbak

Review [1] – met humor – LEGO Fiat 500

Wil je alle details bekijken? Check de review van de Fiat 500 (met droge humor!) van het Vlaamse Autofans.be:


Review [2] – LEGO Creator Expert Fiat 500

[] Het allermooiste vind ik de spatborden. Deze zijn zo gemaakt dat ze iets schuin staan waardoor de auto naar de voor en achterkant iets smaller wordt. Knap gedaan zonder grote spleten of vreemde verhoudingen.

Mijn conclusie: heb je al meerdere Creator of grote Technic auto’s, dan is dit een hele mooie snack voor tussendoor. Gaat dit de eerste keer zijn, dan is dit een hele goede om mee te beginnen.” – Lees meer

Jurian84 op Bol.com

Prijs en beschikbaarheid

De LEGO Creator Fiat 500 is sinds maart 2020 op de markt en voor de standaardprijs van zo’n €85,- te koop. De prijzen van (oudere) LEGO Creator Expert modellen kunnen flink verschillen. Soms zijn ze nog voor de reguliere prijs te koop (dus ruim op voorraad bij LEGO) of ze zijn uit de handel gehaald en worden nu alleen door verzamelaars / opkopers voor een hogere prijs verkocht. Het hangt echt van het model af en hoe lang deze op de markt is.

Achterwaartse sprong naar: Ja, ik wil de LEGO Fiat 500 kopen

LEGO Fiat 500 poster zwart

Tijd

Ongeveer 4 – 10 uur. Dit is afhankelijk van je bouwervaring.

Niveau

De LEGO Fiat 500 kost misschien even tijd om te maken maar complex is de bouw met de duidelijke handleiding niet. Het niveau ligt ook lager dan bijvoorbeeld de LEGO Creator (Expert) Mustang.


Levensgrote LEGO Fiat 500


Review [3] – LEGO Fiat 500

[…] Het voertuig is vrij eenvoudig te maken, mits je de handleiding er goed bij gebruikt. Alle stukjes zijn ook makkelijk terug te vinden in de voorgesorteerde zakjes. Al vanaf het moment dat het frame gebouwd wordt zie je al echt dat het hier om een Fiat 500 gaat. Al met al ben ik zeer tevreden met dit product en maakt het zijn verwachten waar.

Ben je een LEGO fan en een fan van auto’s? Dan kan deze wat mij betreft niet ontbreken in je collectie.” – Lees meer

MichelllB op Bol.com

+ Pluspunten

 • Aantrekkelijk design.
 • Voor een nieuw Creator Expert-pakketten een goede prijs.
 • Relatief vlot te bouwen.
 • Veel Bright Light Yellow LEGO-blokjes die je als LEGO MOC-bouwer op een voordelige manier ook voor je eigen creaties kunt gebruiken.

– Minpunten

 • Hier en daar een wat hoekig resultaat.
 • Lichte kleurverschillen op één zichtvlak zoals een portier / deur. Een bekend LEGO-fenomeen en niet voor iedereen storend.
LEGO Fiat 500 op vakantie naar zee

[Extra’s]

Download gerust (hierboven) de officiële LEGO Creator Expert Fiat 500 vintage posters

Verlichtingsset Light My Bricks LEGO Fiat 500

Het Australische Light My Bricks verkoopt op maat gemaakte verlichtingssets voor LEGO-bouwpakketten. Zo ook voor de LEGO Creator Expert Fiat 500! De Light My Bricks Fiat-500 lichtset bevat 9 individuele LED’s om de romantiek van deze vriendelijke auto goed te belichten. Met de set creëer je:

 • Werkende koplampen.
 • Binnenverlichting die wordt geactiveerd wanneer je de passagiersdeuren opent(!).

Ja, het kost je iets; zo’n €45,- maar dan heb je ook wat. Het maakt je LEGO Fiat 500 echt af en zeker in het donker. Je hebt geen kennis van elektra nodig en een duidelijke instructie is inbegrepen.

Variatie: rode LEGO Fiat 500 (MOC)

Houd je van een uitdaging? En ken je het fenomeen My Own Creation (MOC)? Dan kun je aan de hand van het ontwerp van LEGO-fans Gabriele Zannotti en Felix Stiessen een rode LEGO Fiat 500 F maken. Een klassieke kleur maar het is wat lastiger om tot een resultaat te komen. Er zijn 268 verschillende onderdelen met een totaal van 1204. Dat zijn 240 onderdelen meer dan het gele origineel. De duidelijke bouwinstructie van de rode LEGO Fiat 500 kun je gratis downloaden. De bedenkers vragen in ruil hiervoor een vrijwillige bijdrage aan een keuze uit drie COVID-19 Goede Doelen.

De LEGO-steentjes kun je los (bijv. op Lego.com) of in bulk kopen. Er zijn genoeg websites die gespecialiseerd zijn in de verkoop van losse LEGO-steentjes aan de hand van MOC-modellen.

LEGO Fiat 500 MOC rood instructie handleiding cover

Download gratis de bouwinstructie rode LEGO Fiat 500.

De bedenkers vinden het fijn als je doneert aan één of meer van de onderstaande Goede Doelen:


De LEGO Fiat 500 naast de echte Fiat 500F

Review [4] – LEGO Creator Fiat 500

“This model was a fun model to build! Some techniques used where new for me and I like all the details. I’ve almost all of the Lego Expert cars and every single one of them is great! However, after finishing the Fiat 500 there were a lot of color differences. The door panels for examples are just ugly because of this. You can even see the bricks below the top of the door panel. I’ve attached some pictures. […]” – Lees meer

Brink op Lego.com

Conclusie

In het kort. Een mooi LEGO bouwpakket om de LEGO Fiat 500 om te wennen aan het bouwen met de Creator Expert serie. Ook de prijs maakt het laagdrempelig om in te stappen. Het design (ja, LEGO maar wel Fiat 500) is Italiaans, vrolijk en vriendelijk. Zelfs vrouwvriendelijk en dat boort misschien de vergeten groep van vrouwelijke (LEGO)bouwers aan. Er is dus weinig om de LEGO Fiat 500 te laten liggen.

PakketGeluk en alvast veel plezier met bouwen! Mail me jouw foto van het resultaat en/of verzameling. Ik ben benieuwd!

LEGO Fiat 500 kopen

Anderen bekeken ook:


Lees over PakketGeluk en Partners

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *