Meteen naar de inhoud
LEGO Technic technisch LEGO afstandbestuurbare auto CAT D11
Home » LEGO Technic Sets en alle ins en outs van technisch LEGO

LEGO Technic Sets en alle ins en outs van technisch LEGO

  • 10 min read

LEGO Technic wat we op z’n Nederlands ’technisch LEGO’ noemen bestaat sinds 1977 en is een thema binnen LEGO waarbij de nadruk ligt op de techniek van allerlei voertuigen en machines. Het uiterlijk is iets minder van belang maar tegenwoordig zien deze technische reuzen er heel gaaf en realistisch uit. De LEGO Technic sets zijn geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar en ouder (eenvoudig) en voor de complexere sets geldt de leeftijd vanaf 18 jaar. Ga er maar lekker voor zitten! In dit uitgebreide artikel neem ik je mee in alles wat je wilt weten over LEGO Technic, van de eerste tot de nieuwste sets en natuurlijk de achtergronden.

Geschiedenis in het kort

LEGO Technic ontstond in 1977 en hoorde toen bij de productgroep ‘System’, wat we nu een LEGO Thema zouden noemen. In 1984 veranderde dat in ‘Technic’. Vanaf 1977 hadden de LEGO Technic onderdelen felle kleuren. De tandwielen zijn tussen 1977 en 1984 geëvolueerd en eerlijk is eerlijk… de innovatie bij LEGO staat nooit stil. Om alles te laten draaien zijn de tandwielen van enigszins ronde tanden naar de huidige scherpe tanden gegaan. Sinds 1984 zijn de tandwielen dus een stuk realistischer geworden. De eerste voertuigen met pneumatische functies kwamen in 1987 beschikbaar en dat gaf een gave extra dimensie. Over deze onderdelen lees je hieronder meer.

LEGO Technic Onderdelen

De LEGO Technic onderdelen zijn divers. Door balken met ronde gaten kunnen assen of verbindingselementen heen, natuurlijk zijn er de wielen, assen en tandwielen in verschillende maten. En er zijn dus de pneumatische onderdelen. Maar hoe werkt het pneumatische LEGO?

Pneumatische LEGO-onderdelen

Brickset from UK, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Om te beginnen worden de onderdelen gebruikt op de plekken in het model waar het bijna onmogelijk is om een draaicilinder te plaatsen. De pneumatische onderdelen maken het model ook sterker. Het pneumatische systeem bestaat uit een cilinder met een veer om lucht onder druk te brengen. Vervolgens zijn er slangetjes om de perslucht te transporteren en verdeelblokjes om de perslucht de juiste kant op te sturen. Tot slot zijn er werkcilinders waarmee daadwerkelijk de druk op een specifiek onderdeel uitgeoefend kan worden. Een graafmachine kun je bijvoorbeeld (net zoals in het echt) het beste besturen met een pneumatisch systeem.

Sinds 1988 heeft LEGO verschillende (verbeterde) versies van het pneumatische systeem gehad. In 2015 werd het vierde en laatste systeem ‘Pneumatic System V2’ geïntroduceerd, dit na enkele jaren afwezigheid van pneumatische LEGO-onderdelen in uitgebrachte modellen. Het nieuwste systeem is op veel vlakken beter dan de eerdere pneumatische systemen. Zo is het aansluiten van de slangen een stuk makkelijker geworden, zijn er langere cilinders beschikbaar gekomen en hebben de laatste LEGO Technic sets met pneumatiek verschillende nieuwe onderdelen.

LEGO Technic Control+ Systeem en App

Misschien nog interessanter zijn de elekromotoren. Voorheen heette deze LEGO aandrijving ‘Power Functions’. De elektromotoren werden aangestuurd door middel van infrarood, een afstandbediening werd dan bij de set meegeleverd. ‘Control +’ werd in 2019 de vervanger van het ‘Power Functions’-systeem. Het ‘Control +’-systeem werkt met bluetooth en een LEGO app waarmee alle onderdelen bestuurd en geprogrammeerd kunnen worden. Maar hoe werkt LEGO Technic Control+?

Hoe werkt afstandbestuurbaar LEGO Technic?

Met de LEGO Technic Control+ besturing kun je bijvoorbeeld een LEGO afstandbestuurbare auto besturen. Bij eerdere besturingssystemen van LEGO werkte de aansturing met een afstandsbediening. Tegenwoordig kan het met een meegeleverde app, het verschilt per LEGO Thema welke app je op je telefoon of tablet je nodig hebt. Voor LEGO Technic is er de LEGO Technic Control+ app (zie: afbeelding hierboven). En check de onderstaande video van All The Bricks Together om te zien hoe afstandbestuurbaar LEGO, zoals de Liebherr R9800, werkt.

Zoals je in de video misschien hebt kunnen zien is één van de grootste LEGO Technic sets de Liebherr R9800 graafmachine, met maar liefst 4.108 onderdelen, uitgekomen in 2019. Dit model van een beestachtige graafmachine – gebruikt in de mijnbouw – heeft maar liefst 7 elektromotoren die met het ‘Control +’-systeem aangestuurd worden. De LEGO Technic CAT D11 bulldozer 42131 uit 2021 heeft met 3.853 stuks iets minder onderdelen maar is met de ‘Control + app’ ook een mooi staaltje afstandbestuurbaar LEGO.

Technisch LEGO plus programmeren met LEGO Mindstorms en BOOST

Een uitstapje naar LEGO Mindstorms. Dit LEGO thema maakt gebruik van LEGO Technic onderdelen en sensoren om geautomatiseerde objecten of robots te maken zoals de LEGO Mindstorms Robot Inventor 51515 die helaas (tijdelijk?) niet meer verkrijgbaar is. Kinderen vanaf 6 jaar maar ook jong volwassenen kunnen door te bouwen en de basisprincipes van programmeertalen te leren, hun eigen robot programmeren en laten bewegen. Je bouwt dus een toffe robot die verschillende spannende functies zelfstandig kan uitvoeren. De Robot Inventor is compatible met de LEGO BOOST Creatieve Gereedschapskist 17101. Een set voor de leeftijd van 7 t/m 12 jaar om door middel van het principe ‘build-code-play’ vijf verschillende LEGO-modellen te bouwen, te programmeren en zo te laten bewegen met behulp van de LEGO BOOST-app.

Wat kun je met LEGO Technic maken?

Alles binnen technisch LEGO draait om techniek. Bijna alle onderdelen doen iets: ze draaien, bewegen, grijpen, hijsen of rijden. Wat kun je allemaal met LEGO Technic maken?

  • Bouwvoertuigen, inclusief mijnbouwmachines. Denk aan graafmachines, hijskranen, wielladers soms verwart met bulldozers, schrankladers en heftrucks.
  • Vrachtwagens zoals kiepwagens, bergingsvoertuigen, brandweervoertuigen en meer
  • Transport zoals auto’s, racewagens, motoren, helikopters, vliegtuigen en boten.
  • Landbouwvoertuigen zoals tractoren of bosbouwmachines.
  • Supercars.

Het LEGO thema Icons bevat meer voertuigen – waar het model meer centraal staat – zoals een Fiat 500, Volkswagen T2 Kampeerbus, een Porsche 911, Vespa 125 en de Back to the Future Tijdmachine Delorean. Zolang de voorraad strekt natuurlijk 😉

LEGO Technic Graafmachine, Hijskraan en bulldozer

Een actueel overzicht van wat er aan LEGO Technic bouwvoertuigen op dit moment verkrijgbaar is. Zoals de LEGO Technic Zware Graafmachine 42121 (8 jaar en ouder) en de CAT D11 Bulldozer 42131 (18 jaar en ouder) met app-besturing. Hoewel de LEGO Technic Volvo 6×6 Kiepwagen 42114 eigenlijk – als kiepwagen – bij de vrachtwagen-categorie hoort, is deze kiepwagen toch echt een mijnbouwvoertuig om hier kort te noemen.

LEGO Technic sets zijn na verloop van tijd niet altijd meer op LEGO.nl te koop, vaak nog wel via andere verkopers. Verschillende soorten van een LEGO Technic hijskraan of kraanwagen kun je gelukkig nog op Bol.com vinden.

Meer informatie – inclusief bouwinstructies én reviews – over de LEGO Technic Volvo 6×6 Kiepwagen 42114, LEGO Technic Betonmixer 42112 en de LEGO Technic Mobiele Kraan 42108 lees je in dit gerelateerde artikel.

Klassieke LEGO Technic bouwvoertuigen 1989 – 2014

De Backhoe Grader 8862 is een LEGO Technic set uit 1989 die zowel de standaardfuncties bevatte als de pneumatische functies, geïntroduceerd in 1984. Voor een vroege Technic set had dit model behoorlijk veel functies wat destijds hoge ogen gooide. Een compressor en elektromotor in de Air Tech Claw Rig uit 1992 maakte het bedienen van de kraan op deze truck simpel door middel van een druk op een knop.

Als derde wil ik de Motorized Excavator 8043 uit 2010 noemen. Elke actie van deze gemotoriseerde graafmachine was bestuurbaar: de arm, de graafbak, de draaischijf en het bewegen van de graafmachine als geheel. De besturing was geregeld met infraroodbesturing ‘Power Functions’. Naast alle functionaliteit zag deze graafmachine er ook nog eens mooi en realistisch uit. Een grotere wiellader of shovel dan de Volvo L350F Wheel Loader 42030 uit 2014 was er tot en met dat jaar nog niet uitgebracht. En alles was weer bestuurbaar met de infrarood afstandbediening.

Vrachtwagens van technisch LEGO

Een LEGO vrachtwagen die er op dit moment uitspringt is de LEGO Technic Heavy-duty Tow Truck 42128 ofwel de Robuuste Sleepwagen. Met drie pneumatische functies en 2.017 onderdelen is deze sleepwagen te maken voor fans vanaf 11 jaar. De prijs is erg redelijk voor zo’n groot cadeau.

LEGO Auto’s, racewagens, supercars en motoren

In deze categorie de snelle en supersnelle LEGO auto’s en motoren van LEGO Technic. De grootste en meest geavanceerde sets zijn de LEGO Ferrari Daytona SP3 42143, LEGO Lamborghini Sián FKP 37 – 42115, LEGO Bugatti Chiron 42083 en LEGO Land Rover Defender 42110.

Naast de motoren zijn er ook een aantal LEGO auto’s, racewagens een vliegtuig en boot van technisch LEGO voor de wat jongere bouwer. Een overzicht, doe er je voordeel mee.

€10,49
op voorraad

LEGO Tractors en andere land- en bosbouwvoertuigen

LEGO tractors en aanverwante voertuigen zijn er in diverse soorten, groottes en prijsklassen. Op dit moment is er van LEGO Technic alleen een LEGO John Deere 9620R 4WD Tractor 42136 beschikbaar. Ik ben zo vrij geweest om ook wat oudere technisch LEGO modellen en LEGO City Tractor-modellen voor je bij elkaar te zetten.

Slotwoord

Je bent aan het eind gekomen van dit uitgebreide artikel over LEGO Technic. Ik hoop dat ik je voldoende op de hoogte heb gebracht van alle ins en outs van technisch LEGO. Maar ook de laatste sets, waarbij Bol.com vaak als voordeligste webwinkel uit de bus komt. Zoals je hebt kunnen lezen heeft LEGO Technic een enorme ontwikkeling doorgemaakt sinds 1984. Ongelooflijk welk functies en soorten besturing er door de jaren heen bij zijn gekomen. De laatste jaren werkt LEGO steeds meer samen met bekende merken zoals John Deere, Ferrari, Ford en Lamborghini. Designteams steken de koppen bij elkaar en komen samen tot een fantastisch eindresultaat; een LEGO Technic model om uren aan te bouwen en om nog langer van te genieten.

Have fun!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *