Meteen naar de inhoud
Miniatuur huisje voor kamerplant
Home » Miniatuur boomhut in je plant om bij weg te dromen [Review]

Miniatuur boomhut in je plant om bij weg te dromen [Review]

 • 8 min read

[Review] Wat gaaf om een klein boomhuisje of -hut te bouwen. Voor als je zin hebt om iets anders in elkaar te puzzelen. Het is een miniatuur huisje als planten accessoire voor in je kamerplant. In dit artikel neem ik je mee in de wondere wereld van The Amazing Plant House. Dit merk van Wunderlich Products omvat een paar miniatuur bouwpakketjes met balsahouten miniatuur huisjes (boomhutje, boomhuisje, boomschuur) en een kraaiennest. Ik schrijf hier specifiek over de Plant House waarmee je vast ook een goede indruk krijgt van de vergelijkbare miniaturen Plant Hut en Crowsnest. Je kunt ze zelf in elkaar zetten en aan een willekeurige plant vastmaken.

Review. Mijn ervaring met The Amazing Plant House: een boomhut voor in je kamerplant

In deze video laat ik je één van de drie producten zien: The Plant House.

Als een boom torent mijn kamerplant boven me uit als ik vanaf de vensterbank omhoog naar de boomhut kijk. Heel even voel ik me klein.

Zo klein dat ik mezelf via de touwladder naar boven zie klauteren zodat ik daarna op de veranda in de schommelstoel kan uitrusten. Lekker in de schaduw met mijn blote voeten in de zon. Het hout ruikt nog naar verf, de zandkleur geel maakt me vrolijk. Even relaxt genieten van het uitzicht vanuit mijn net gebouwde boomhuis. Turen over het parkje buiten of mijn eigen woonkamer… Hmm, oké. Die moet ik maar weer eens opruimen.

In mijn plant hangt dit boomhuisje
Koop wat verf of beits en geef je huisje een zonnige kleur
Hoog in de plant miniatuur huisje
Turen over het parkje buiten of mijn eigen woonkamer…

Balsahouten miniatuur huisje voor plant
Lekker in je schommelstoel op de veranda

Uitpakken van de Plant House

Er zijn niet veel onderdelen nodig om het Plant House bouwpakketje in elkaar te zetten dus het uitpakken is zo gepiept.

Het bouwpakketje bevat:

 • Vier balsahouten plankjes met onderdelen voorzien van nummers
 • Potje lijm met kindersluiting
 • Wit en zwart touw/garen op een klosje
 • Twee stuks geplastificeerd binddraad om het huisje aan een plant te bevestigen

Als ik de plankjes vastpak realiseer ik me pas goed dat ze zo licht als een veertje zijn. De plankjes zijn licht van kleur zodat je ze nog een mooie kleur kunt geven. Het potje lijm heeft een nauwe opening zodat de lijm heel gedoseerd op het balsahout kan komen. De kindersluiting is een prettige extra. Toch zou ik, net als andere miniatuur-projectjes, geen jonge kinderen in de buurt van je project laten.

Wat heb je zelf nodig?

Om het af te maken

 • Verf of beits
 • Verfkwastje

Tip! Wil je het huisje schilderen? Wacht dan nog even met het plaatsen van de dakpanelen zodat je met je kwast overal goed bij kunt.

Kwaliteit

De Plant House is gemaakt van lichtgewicht balsahout en is daarom heel geschikt voor de bevestiging in iedere plant. Helaas zijn sommige onderdelen ook erg kwetsbaar. In het bijzonder de verbindingen tussen wat houten plankjes van de vloer-, wand- en dakpaneeltjes voorstellen zijn slechts een paar millimeter groot en kunnen snel breken. Ook als je het onderdeel voorzichtig vastpakt. Het afbreken is storend omdat ik al extra voorzichtig was na het lezen van de inleidende instructie om voorzichtig met het fragiele materiaal om te gaan: “The wood is fragile, so work gently and relaxed.” Een geluk bij een ongeluk is dat de eventueel gebroken paneeltjes (bijvoorbeeld voor het dak) prima te herstellen zijn door ze te lijmen. Uiteindelijk doet het niets af aan het eindresultaat.

The Amazing Plant House

Het miniatuur boomhuis of boomhut voor in je plant van The Amazing Plant House
Plant House – The Amazing Plant House

Een miniatuur huisje in je kamerplant a.k.a. The Amazing Plant House (Wunderlich Products) is een idee van Maarten Kok uit Rotterdam. Maarten verkoopt zijn amazing plant houses op Etsy.com en heeft al aardig wat ervaring met priegelen op gedaan. Onder de naam United Enterprise maakt hij met Sietse Koenders originele korte video’s (promotiefilms en muziekclips tot reclames) en daarbij komt zijn fijne motoriek van pas.

Tijd

In maximaal 2 uur zit het miniatuur plantenhuisje in elkaar. Reken nog wat extra tijd als je het huisje ook een kleur wilt geven.

Niveau

Makkelijk. Wunderlich Products geeft de Plant House een moeilijkheid van 4 van de 5 sterren. Ter vergelijking: de Plant Hut heeft 3 van 5 sterren op de verpakking staan en het Crowsnest 1 ster. De moeilijkheid zit hem dus vooral in de complexiteit van het design en daarmee de bouw.

Prijs*

*prijzen kunnen afwijken

Pluspunten

 • Super lichtgewicht dus plantvriendelijk
 • Duidelijke Engelstalige handleiding met tips om het je eigen te maken

Minpunten

 • Zwakke verbindingen in de vloer-, wand- en dakpaneeltjes
 • Geen verf of beits inbegrepen

Verf en Verweeroplossing voor je boomhut

Je kunt acrylverf gebruiken voor het kleuren van de balsahouten paneeltjes van The Amazing Planthouse. Zelf heb ik een soort kleuroplossingen (zogenoemde filters en washes) gebruikt. Omdat ik de hout(nerf) graag wil zien heb ik het direct én lichtjes op het hout aangebracht. Maar eerst verven-drogen en dan de washes gebruiken kan ook. Het gaat om de Wood Weathering Set van AK Interactive. De oplossingen verweren en kleuren – in een paar druppels – het hout zodat het net lijkt alsof de boomhut al even hangt en het hout aangetast is door weer en wind!

De onderstaande twee sets zijn via Bol.com te koop, inclusief verzendkosten. Je hebt met één Weathering Set meer dan genoeg voor meerdere boomhutten of andere houten miniatuur huisjes.

Deze set geeft je als modelbouwer alles wat je nodig hebt om verweringseffecten te maken en daarmee alle soorten hout te bewerken. De set bevat twee filters, specifiek voor hout en een wash die speciaal is gemaakt voor het verweren van houten voorwerpen. Een aanvulling op acrylverf voor een realistische afwerking.

Deze set bevat:

 • AK-261 Light Filter for Wood
 • AK-262 Filter for Brown Wood
 • AK-263 Wood Wash

De basis set voor verweringseffecten voor alle soorten modelbouw. Naast Chipping liquid (Worn Effects), bevat de set ook een neutrale wash die je voor veel kleuren kunt toepassen en een geurloze thinner van hoge kwaliteit. Een set bruikbaar voor basiskleuren en rode, zwarte of witte kleuren.

De set bevat:

 • AK-049 Odorless Thinner
 • AK-088 Worn Effects Acrylic Fluid
 • AK-677 Neutral Dark Grey Wash

Ik wil bij Bol.com bestellen

Conclusie

The Amazing Plant House omvat erg leuke planten accessoires voor je kamerplant(en). De bouwpakketjes zijn makkelijk te maken en super licht, wat je plant vast fijn zal vinden. De kwetsbaarheid, ondanks zorgvuldig handelen, van de verbindingen tussen de balsahouten-paneeltjes is vervelend maar gelukkig zijn de gebroken paneeltjes snel met lijm te herstellen. Omdat het eindresultaat goed maar kleurloos is miste ik een potje verf of beits. Het geeft je wel de vrijheid om je eigen kleur te kiezen en aan te schaffen.

Op de laatste pagina van de handleiding staan kleur- en verftips, een vrolijke aanmoediging om creatief met het overgebleven materiaal nog iets te maken en achtergrondinformatie over balsahout. Een fijn extraatje om meer over je projectje te weten en het écht af te maken. Het is dus zeker de moeite waard om deze miniatuur huisjes aan jouw urban jungle toe te voegen en de show te stelen!

Ga je het ook proberen?

Het miniatuur boomhuis of boomhut voor in je plant van The Amazing Plant House
Boomhuis
Miniatuur boomhut - The Amazing Plant House - plantenaccessoire
Boomhut
Miniatuur balsahout kraaiennest voor je boomhuis in urban jungle
Kraaiennest
Boomschuur miniatuur van balsahout voor in je plant
Boomschuur

Wat vind jij van dit miniatuur huisje voor in je kamerplant? En laat je het me weten als het knutselen gelukt is? Laat een reactie achter. Neem direct contact met me op als je vragen hebt.

Ik wens je alvast heel veel geluk en plezier!

Welke kleine boomhutten zijn er nog meer?

Anderen bekeken ook:


Ik heb het product gekocht, in elkaar gezet, gereviewd en gefilmd. Dit artikel bevat geen gratis en/of gekregen producten en/of diensten, gekochte producten en/of diensten met korting. Lees meer over PakketGeluk en Partners.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *